Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cikle
  • 17.08.2018. 09:00

Dolina Neretve priprema se za zimske kulture, mali OPG-ovi priliku vide u uzgoju cikle

Osim sadnje kupusnjača u tijeku je i sijanje cikle, kulture koja se godinama radi u dolini Neretve na drugačiji način nego u unutrašnjosti Lijepe naše. Znate li zašto?

Foto: Mate Ivić
  • 932
  • 49
  • 0

Nakon sezone ljetnih kultura u dolini Neretve u tijeku su intenzivne pripreme za zimske kulture. Osim sadnje kupusnjača u tijeku je i sijanje cikle, kulture koja se godinama radi u dolini Neretve na drugačiji način nego u unutrašnjosti Lijepe naše. Za razliku od unutrašnjosti Hrvatske gdje se cikla sije na velike površine, u dolini Neretve cikla se sije na male površine. Najveći proizvođači siju ciklu na površinama od 1 do 1,5 hektara, dok prevladava uzgoj na površinama do 0,5 hektara. Više je razloga zašto se cikla u Neretvi uzgaja na tako malim površinama.

Dok se u unutrašnjosti Hrvatske sijanje i cijela ostala obrada rade strojno, u Neretvi se sve radi ručno, bez teške mehanizacije. Sije se s ručnom klasičnom sijačicom jednorednom, okopavanje se obavlja s malim multikultivatorom, a proces vađenja, čišćenja, pranja, sortiranja i pakiranja također se obavlja ručno. Još jedan od razloga zašto Neretvani rade ciklu na malim površinama je i navodnjavanje. Naime, ako se posijana cikla redovito ne navodnjava od nje neće biti ništa, neće niknuti i vrlo visoke ljetne temperature uništit će sjeme u zemlji. Velike površine zahtijevaju i velike uloge u sustave navodnjavanja, što mali OPG-ovi teško mogu priuštiti!

Cikla se plasira u malim količinama 

Također, jedan od glavnih razloga je i tržište. Proizvođači cikle u unutrašnjosti Hrvatske uglavnom imaju potpisane ugovore s velikim prehrambenim proizvođačima te ciklu uzgajaju za preradu te se ista kasnije u staklenkama prodaje po raznim dućanima, ne samo u Hrvatskoj nego i u ostatku Europe. Samim time proizvođači moraju isporučiti velike količine, a to odmah za sobom vuče i nisku cijenu otkupa. Cikla se u unutrašnjosti na velikim površinama vadi pomoću traktora i vadilica te se takva dostavlja u otkupne centre ili tvornice gdje se prerađuje. Cijena se u tim slučajevima kreće od 0,80 lipa do jedne kune po kilogramu, zavisi od godine i potražnje. Naravno, zna se dogoditi da proizvođaču ne bude ispoštovano ono što je ugovoru o otkupu pa tako i cijena zna biti manja od ugovorene i ostalo.

Sijačica za ciklu 

S druge strane, u dolini Neretve cikla se plasira na tržište u malim količinama. Proizvođači dnevno vade od cca 300 kilograma do jedne tone cikle, zavisi kako se dobije narudžba za prodaju. Naime, sve se radi ručno, od vađenja, čišćenja, pranja, sortiranja i pakiranja pa je teško očekivati da se dnevno, u zimskim uvjetima, može pripremiti veća količina. Oko 70% neretvanske cikle plasira se na splitsko tržište, oko 15 % šalje se za Zagreb, a ostalih 15 % završi u otkupnim centrima. Pojedini najveći proizvođači cikle u Neretvi na tržište isporuče oko 15 do 20 tona.

S obzirom na to da se radi o malim količinama cijena na tržištu je oko 3 kune za kilogram, a ponekad zna varirati pa tako cikla bude 2 kune ili čak 4 kune, međutim, cijena koja se zadnje tri do četiri godine drži je 3 kune za kilogram svježe, oprane i spakovane cikle, što je zadovoljavajuća cijena kada se uzme u obzir uloženo i dobiveno. Cikla se svježa pakira u prozirne vreće od 10 kilograma i tako se isporučuje na tržište, bez obzira da li se šalje na neko od spomenutih tržišta ili ide u otkupne centre. Ako se cikla isporučuje otkupnim centrima u dolini Neretve onda je cijena znatno manja i ona je negdje oko jedne kune za kilogram, međutim, otkupni centri primaju i krupniju ciklu, za razliku od splitskog i zagrebačkog tržišta koje traži kalibriranu i sortiranu ciklu.

Još jedna razlika u uzgoju cikle u unutrašnjosti Hrvatske i u Neretvi je proces vađenja cikle. Naime, dok se u unutrašnjosti odjednom vade velike količine te se stavljaju u skladišta, u dolini Neretve cikla se ne vadi unaprijed i nema skladištenja. Naime, cikla se vadi onog trenutka kada se primi narudžba i svježa se plasira na tržište. Zbog odgovarajuće klime u Neretvi cikla u zemlji može stati dugo, sve do petog mjeseca i neće biti nikakvih posljedica. Cikla se počinje vaditi negdje u siječnju i, zavisi od količine, postepeno se može vaditi sve do četvrtog ili petog mjeseca, što znači da od procesa sijanja do završetka vađenja cikla u zemlji provede sedam do osam mjeseci.

Vađenje cikle počinje u siječnju 

Trenutno je u tijeku sijanje cikle u dolini Neretve te se očekuje da će, uz redovito navodnjavanje, cikla do 11. mjeseca formirati svoj oblik, a kad dođe pad temperatura u zimskim mjesecima cikla "ne radi“, ne raste više. Zato je vrlo važno da do 11. mjeseca cikla napravi lisnu masu i formira svoj oblik u zemlji. Proces vađenja kreće obično u siječnju i traje do travnja ili svibnja.

Jedan od ključnih razloga zašto se u dolini Neretve cikla obrađuje na ovaj način je i činjenica da nema niti jedne tvornice koja bi se bavila preradom. Ako bi se otvorila prerada pitanje je bi li Neretvani ostali vjerni ovom tradicijskom načinu uzgoja cikle ili bi prešli na velike površine i strojnu obradu? Prednosti i nedostatke ima i jedan i drugi način uzgoja cikle, a pitanje je što se i kome više isplati?


Povezana biljna vrsta

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Dolina Neretve OPG Cijena


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P