Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 19.08.2013.

Visoke temperature doslovno su šokirale urod

Povrtlari imaju razlog za prosvjed, ali ne i vremena

  • 611
  • 30
  • 0

Domaće proizvođače povrća nikako da zaobiđu nevolje, urod im treću godinu za redom desetkuju vrućine.

Miroslav Filipović, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrtlara procjenjuje da će ove godine štete biti na stotine milijuna kuna. Nema tog navodnjavanja, tog sustava "kap na kap", koje bi povrtlarske kulture zaštitilo od previsokih temperatura. "Sušu možete pobijediti vodom, no vrućine ne", poručuje.

U Hrvatskoj je povrtlarstvo je najugroženija grana poljoprivrede, očito je nečiji interes da se o njemu ne govori, a iza čega stoji krupni kapital i njegov lobi.

Toliko nam hrane nedostaje, a preko 50 % proizvedenog povrća ostaje u polju. Tako trenutno muku muče i proizvođači lubenica, koji ne znaju kud će s njima, no zato uvoz cvjeta i ruši cijenu našoj domaćoj robi.

I tako dok domaći povrtlari zbrajaju štete od visokih temperatura, dio nezadovoljnih poljoprivrednika je u prosvjedima, u kojima povrćari ne sudjeluju, iako su i oni ostali uskraćeni za 37 posto poticaja, a što je, uz prenisku cijenu pšenice od 1,05 kuna, jedan od okidača za najnoviji izlazak ratara na ceste i blokadu prometa.

Proizvođači povća također su zakinuti, te su i njima neisplaćeni poticaji i to oko 37 %, ali povrtlarima, na malim površinama, poticaji ništa ne znače. Povrtlari već pet godina zagovaraju da se poticaji ukinu, te da se smanji PDV na hranu, da se uvede reda s uvozom hrane, da se formiraju proizođačke cijene.


Tagovi

Štete Proizvodnja povrća Poticaji Prosvjedi