Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čips od brokule
  • 05.04.2019. 18:00

Više zarade, manje bacanja? Napravili čips od brokule!

Ovaj projekt će pomoći škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnja povrća bude učinkovitija, s manje otpada i time profitabilnija.

Foto: Facebook/Growers Garden
  • 1.018
  • 98
  • 0

Znamo da se čips osim od krumpira može praviti od korijenastog povrća kao što je cikla, mrkva, ali i od kelja, batata, bundeve i jabuke. U današnje vrijeme prekomjernog konzumiranje industrijske hrane, ovakav čips predstavlja vrlo zdravu grickalicu. 

Povrćari danas žele udovoljiti zahtjevnom tržištu u kojem povrće zauzima sve važnije mjesto. S jedne strane tu je briga o zdravlju, a s druge sve jači utjecaj veganskog pokreta na način prehrane. Osim toga, zbog intenzivne proizvodnje, sve je više povrća koje ne nalazi kupce u svježem stanju pa poljoprivredni proizvođači općenito traže načine kako preradom proizvodima dati dodanu vrijednost. 

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

Tako su škotski inovatori došli na ideju čips napraviti od brokule! Naime, u središnoj Škotskoj se udružilo 16 poljoprivrednika koji će proizvoditi čips od ovog zdravog povrća koje nije baš popularno među djecom, piše The Press and Journal

Farmeri su odvojili čak 2 milijuna funti kako bi se njihov proizvod našao u središtu pozornosti u budućnosti. Na tržište su ga lansirali prošle godine, a više od 50.000 vrećica već je na policama nekoliko odabranih trgovina. Njihova kampanja na društvenim mrežama je također zanimljiva. Samo po fotografijama na Facebook stranici se vidi kako su uložili puno truda u promociju svog proizvoda. 

Povrtni čips je potpuno veganski, bez glutena, s manjim udjelom zasićenih masti. Naravno, dolaze u različitim okusima i imaju, što će za mnoge biti važno, samo 100 kalorija po pakiranju. 

Ovaj projekt će pomoći škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnjaj povrća bude učinkovitija, s manje otpada i time profitabilnija

Pitate se, kako su dobili čips od brokule koja zapravo sadrži najviše vode (89% na 100 grama)? Komercijalni direktor kompanije Growers Garden, Alan Wallace kaže kako svježu brokulu, koja je podcijenjena, prerađuju u hrskave pelete te miješaju s drugim sirovinama kao što su pahuljice od krumpira i krumpirov škrob, repičino ulje i vlakna graška. Tako čips trenutno sadrži 29% brokule, a cilj im je do lipnja doći do 40% brokule. 

Proces prženja traje samo osam sekundi, a potrošači su pozitivno prihvatili ovaj proizvod. Čips od brokule dolazi u četiri okusa - običan, čili, sa sirom te čips s kiselim vrhnjem i vlascem. 

Proizvođači već imaju ideju kako će iskoristiti i druge dijelove brokule - stabljiku i list. 

Ovo bi trebao biti odličan primjer svim poljoprivrednim proizvođačima koji svojim udruživanjem i inovacijama mogu biti konkurentni na tržištu, a samim tim ostvariti veći profit. 


Tagovi

Čips od brokule Prerada povrća Smanjivanje otpada Growers Garden


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]