Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 27.05.2014. 09:00
  • Varaždinska

Važna obavijest proizvođačima luka!

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 50
  • 3
  • 0

Zbog jače pojave plamenjače (Peronospora destructor) na usjevima zimskog luka u regiji već u mjesecu travnju o.g., te od sredine mjeseca svibnja o.g. i na proljetnim usjevima uzgajanim iz lučice, ponovno upućujemo upozorenje zbog vrlo rane epidemijske pojave plamenjače u usjevima luka dugog dana uzgajanog izravno iz sjemena. Posljednju preporuku uputili smo prije 12 dana, a nakon 16. svibnja smo zabilježili novih 4-5 kišnih dana tijekom kojih je najviše kiše palo u središnjem dijelu županije (oko 30 mm na mjernom lokalitetu Belica).

Svakog jutra bilježimo dugotrajnu rosu, a na lokalitetima blizu rijeke Mure i Drava moguća je i pojava jutarnje magle. Nestabilno razdoblje s mogućim oborinama lokalnog značaja najavljeno je u narednih 4-5 dana, uz raspon temperatura zraka između +10° (ujutro) i +24°C (tijekom dana). U takvim uvjetima opasnost od epidemijskog razvoja i velikih šteta od plamenjače luka je vrlo velika. Zašto?!

Zbog vrlo blage zime 2013./14. i iznadprosječne količine oborine zabilježe tijekom studenog 2013. i veljače 2014. godine već krajem veljače proizvođače luka kratkog dana (zimski luk) upozoravali smo na mjere zaštite protiv plamenjače. Krajem prve dekade mjeseca travnja o.g. plamenjača luka se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (uz akumulaciona jezera) (npr. lokaliteti Orehovica, Vularija i dr.), a oboljeli usjevi zimskog luka izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana uzgajane od prve polovice mjeseca ožujka sadnjom lučica i/ili sjetvom sjemena.

Proljetni usjevi luka iz lučice trenutno se nalaze u stadiju 9-12 razvijena lista a usjevi luka iz sjemena u stadiju 5-7 lista, a kako posljednjih 50-tak dana bilježimo česte i kratkotrajne oborine, uz dugotrajno zadržavanje vlage na lišću i proljetne temperature zraka, ocjenjujemo vrlo veliku opasnost od snažne pojave plamenjače luka (Peronospora destructor). Prema mnogim iskustvima prohladna razdoblja s noćnim vrijednostima temperature zraka +6° do +12°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišenju vlažnost zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka.

Ponavljamo upozorenje da ove sezone svakako već od početka i sredine mjeseca svibnja treba započeti sa mjerama zaštite protiv plamenjače u usjevima dugog dana ("proljetni luk"), naročito ako se u blizini nalaze usjevi luka kratkog dana ("zimski luk"). Smatramo da nakon što luk razvije 3-4 prava lista raste njegova osjetljivost na ovu bolest, pa i usjevi luka uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju zahtijevaju mjere zaštite.

Prema izboru pripravaka navedenih u preporuci od 5. svibnja o.g. preporučujemo redovite mjere zaštite proljetnog luka ili luka dugog dana od plamenjače.

U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno redovito suzbijati više puta s razmakom 7-10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett i slično). U završnim zaštitama zimskog luka, uz plamenjaču suzbijati i sivu plijesan (Botrytis spp.), a pripravci s dopuštenjem za primjenu u luku protiv ove skupine bolesti također su navedeni u preporuci od 5. svibnja o.g.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]