Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 26.05.2014. 09:00
  • Varaždinska

Važna obavijest proizvođačima krumpira!

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 75
  • 2
  • 0

Samo prije sedam dana uputili smo preporuku tržnim proizvođačima krumpira o mjerama zaštite cime od bolesti i štetnika, a kako u danima nakon 21. svibnja o.g. pronalazimo sve više simptoma najopasnije bolesti cime krumpira - plamenjače (Phytophthora infestans) upućujemo izvanrednu uputu radi sprječavanja epidemijsko širenja ova bolesti većih razmjera u narednih 7-14 dana!

U središnjem je dijelu županije, na lokalitetu Belica, samo tijekom prvih 20-tak dana mjeseca svibnja o.g. palo gotovo dvostruko više oborina od mnogogodišnjeg ukupnog mjesečnog prosjeka (110,0 mm). Ukupno je tijekom travnja i prve dvije dekade svibnja o.g. na lokalitetu Belica izmjereno čak 203,0 mm oborina!

Tablica 1. Zabilježeni vremenski uvjeti na nekim mjernim lokalitetima u središnjem dijelu Međimurja tijekom prve dvije dekade mjeseca svibnja 2014. godine (primarne zaraze):

Lokalitet Oborine Vlaženje lišće Prosječna temperatura zraka Vlažnost zraka
Orehovica 84,0 mm 10.375 min 13,1°C 93,7 %
Belica 110,0 mm 18.150 min 12,9°C 87,7 %
Novakovec 79,0 mm 8.165 min 12,8°C 84,7 %

Najveća količina oborina tijekom mjeseca svibnja je pala 15.5. u količinama većim od 22,5 mm, a porast najviših dnevnih temperatura zraka nakon 19. svibnja o.g. na vrijednosti veće od +22°C omogućio je u danima nakon toga pojavu prvih znakova plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans). Naknadno je u noći 23./24. svibnja o.g. padala kiša u količinama 10 ili više mm (npr. Orehovica 16,4 mm) pri temperaturama zraka većim od +15°C, što omogućuje snažno sekundarno ili epidemijsko širenje ove bolesti. Krumpirova plijesan se već ranije javlja na lokalitetima uz rijeku Dravu (Orehovica, Vularija i dr.), a od sredine proteklog tjedna i na središnjem dijelu županije (Ivanovec, Belica, Gardinovec i dr.). Budući su temperature zraka u vrijeme primarnih zaraza plamenjačom bile relativno niske (između +8° i +11°C) plamenjača krumpira se često pojavljuje na stabljikama cime.

Osim na krumpiru, pronađeni su simptomi i plamenjače na rajčici uzgajanoj u plasteniku. Svakako su na moguću vrlo ranu pojavu plamenjače ili plijesni krumpira najugroženija polja gdje su usjevi u monokulturi (ponovljeni uzgoj krumpira na istoj površini), posađeni u ranijim rokovima ili su bili pokriveni paučinastom folijom. Obično smo prve znakove plamenjače krumpira proteklih godina pronalazili na ranim sortama Adora i Riviera a ove sezone još na sortama Nadin i Colomba.

Polja sa sjemenom krumpira iz vlastite proizvodnje (dvo- ili tro- godišnje sjeme) je također jače ugroženo od moguće pojave plamenjače, jer smo protekle 2013. sezone vrlo povoljne uvjete za razvoj ove bolesti bilježili između 20. kolovoza i 20. listopada (u vrijeme vađenja gomolja). Pojedine lokalitete je još 29. travnja o.g. jače oštetila tuča (npr. Novo Selo Rok, Gornji Kraljevec i dr.), pa također raniju i jaču pojavu bolesti očekujemo na oštećenim krumpirištima! U mjesecu svibnju smo dana 3. i 4., te ponovno 14., 15. i 16. zabilježili vrlo jaki sjeverni vjetar s olujnim udarima, pa ozljede na stabljikama od olujnog vjetra također omogućuju brže širenje krumpirove plijesni!

Već sredinom ovog tjedna (27./28. svibnja o.g.) očekujemo nove veće oborine u količinama većim od 20-tak mm, te u narednih 10 dana očekujemo vrlo rano i potpuno propadanje nezaštićenih usjeva krumpira, što smo zadnji puta u nekim regijama zabilježili primjerice 1999. godine.

Važna uputa: Svakako ovih dana pregledajte sva Vaša krumpirišta (i susjedna) na moguću pojavu plamenjače ili plijesni. Zbog izuzetno povoljnih meteoroloških uvjeta za razvoj krumpirove plijesni (Phytophthora) u narednih 10 dana (vrlo toplo, vlažno i kišovito vrijeme, uz jutarnje rose, magle) preporučujemo skratiti razmak između prvih zaštita cime krumpira na samo 5-7 dana.

Pripravci za suzbijanje bolesti cime krumpira navedeni su u preporuci od 7. svibnja o.g. U ranim sortama krumpira predviđenim za vađenje u narednih 7-10 dana primijeniti samo sredstva za zaštitu bilja kraće karence (npr. 7 dana). Kraću karencu u trajanju od samo 7 dana imaju fungicidi na osnovi ciazofamida (Ranman Top SC), mandipropamida (Ranman SC) i fluazinama (Shirlan SC i dr.)!

Utrošite barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme. Toplo proteklo razdoblje je pogodovalo proteklog vikenda i prvoj masovnijoj pojavi ličinki prezimljujućeg pokoljenja krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), pa u zaštitama protiv krumpirove plijesni moguće je osim pripravaka iz skupine neonikotinoida (npr. Calypso SC ili Mospilan SP), koristiti i novije skupine insekticida, npr. Laser KS ili Alverde SC ili Coragen SC u propisanim količinama, kako bi se spriječila moguća pojava otporne ili rezistentne populacije krumpirove zlatice. Insekticidi iz skupine neonikotinoida su "osjetljivi" na visoke temperature, pa ih ne preporučujemo koristiti tijekom najviših dnevnih insolacija i temperatura! Kraću karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Mospilan SP i Laser KS.

Moguće je istovremeno koristiti i folijarna (bio)gnojiva, odnosno biljne stimulatore sa naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata. Bolje rezultate zadnjih smo godina u krumpiru dobili folijarnom primjenom (bio)gnojiva, u kombinaciji sa mikro-elementima ili hranjivima s naglašenim sadržajem kalija i fosfora. Također, protekle je sezone isti učinak dobiven i primjenom kompleksnih hranjiva (makro- i mikro-elementi) sa anti-stresnim učinkom! Mogu se miješati sa fungicidima i insekticidima, a bolje ih je koristiti u više navrata sa smanjenim količinama ili dozama (npr. preporučenu dozu raspodijeliti u 3 aplikacije na srednje kasnim i kasnim sortama krumpira).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner