Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sortne liste
  • 20.07.2013.

Varaždinsko zelje na EU sortnoj listi

Hrvatska za područje poljoprivrede morala pripremiti sortnu listu biljnih vrsta koje se mogu uzgajati u RH, a koje su sada uključene u EU sortnu listu

Foto: RGBStock
  • 673
  • 59
  • 0

Ulaskom u EU Republika Hrvatska kao punopravna članica EU je bila obavezna prilagoditi svoje zakone EU legislativi. Isto tako je za područje poljoprivrede morala pripremiti sortnu listu biljnih vrsta koje se mogu uzgajati u RH, a koje su sada uključene u EU sortnu listu. Među čuvanim sortama na prvom mjestu se našla sorta Varaždinski kupus koja se od ukupno 12 čuvanih sorti nalazi na europskoj sortnoj listi EU Plant Variety Database - vegetable species, proizvođača Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Zdravko Cafuk.

Uz sortu Varaždinski kupus tu su i Ogulinski kupus, Brački jabučar, Šibenski šljivar, Slavonski ljubičasti luk, Domaći liščar - peršin, Feferoni crveni ljuti, Feferoni zeleni blagi, Feferoni žuti ljuti, paprike Podravka, Slavonka, Virovitičanka, a zahtjev je predan i za Ludbreški hren. Obzirom da je trenutno u pripremi službeni stav RH po pitanju nove uredbe o stavljanju na tržište biljnog reprodukcijskog materijala veliki napori se ulažu kako bi se materijali (primjedbe i prijedlozi) što kvalitetnije pripremili. Velika odgovornost se stavlja na struku ali i sve poljoprivredne proizvođače kojima je cilj uključiti čim više domaćih sorti ili ekotipova na EU sortnu listu, i omogućiti jednostavnije i bolje mogućnosti stavljanja na tržište biljnog reprodukcijskog materijala takvih čuvanih sorti.

Stavljanjem domaćih sorti na sortnu listu osiguravamo na jedan način i očuvanje biološke raznolikosti i identiteta našeg kraja što predstavlja moralnu obavezu ne samo struke i poljoprivrednih proizvođača nego i svih građana RH.

Autor: Mara Bogović, mag.ing.agr., Foto: RGBStock


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Varaždinsko zelje Kupus Sortne liste Feferon Peršin


Partner