Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 04.04.2020. 12:00

Uzgoj tikvica: Sjetva presadnica u travnju za raniju berbu

Tikvice je najbolje uzgajati iz presadnica zbog ranije berbe, a osjetljive su na niske temperature pa je dobro pripremiti ih bar dva tjedna prije sadnje.

Foto: Flickr/Hey!Sam!!
  • 2.209
  • 153
  • 0

Tikvice se mogu uzgajati u zaštićenim prostorima, ali i na otvorenim površinama i to iz presadnica ili direktnom sjetvom. Ipak, najbolje ih je uzgajati iz presadnica jer se tako dobije ranija berba.

Osjetljive su na niske temperature i vrlo često stradaju, čak i ako je slabiji mraz. Radi toga je dobro pripremiti presadnice bar dva tjedna prije sadnje jer tako dobivamo na vremenu.

U travnju kreće sjetva presadnica

Presadnice se uzgajaju od travnja u posudama na prozorskoj dasci ili drugim zaštićenim prostorima ili sredinom svibnja ako se obavlja sjetva na otvorenom.

Kod presađivanja na otvoreno biljke treba postupno izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti kako bi se izbjegle opekline na listovima. U početku ih iznesite na otvoreno, ali u hladovinu pa tek onda pomalo na sunce. Na stalno mjesto ih presadite kada se razvije čvrsti korijen pazeći da ga ne oštetite.

Kako uzgojiti tikvice bolognese

Prilikom sjetve na otvorenom u svaku se kućicu stavlja od 2 do 4 sjemenke, a na otvoreno se sade na razmak oko 150 cm red od reda i 60 do 80 od biljke do biljke, što ovisi o bujnosti kultivara. Kako bi sjemenke prije niknule mogu se dan ranije namočiti u toploj vodi.

Optimalna temperatura klijanja je od 22 do 24°C

Minimalna temperatura za klijanje je 15°C, a optimalne su od 22°do 24°C pri kojima niknu za tri do četiri dana. Rast biljke se zaustavlja pri 12°C, a cvjetovi otpadaju pri temperaturi nižoj od 15°C. Optimalne temperature za cvatnju i razvoj plodova su od 25 do 28°C.

Uzgoj tikvica na otvorenom - od pripreme zemljišta do pakiranja

Uzgoj može početi i kasnije jer one rastu brzo, a dovoljna su im dva tjedna da razviju nekoliko krupnih listova, pa čak i pokoji cvjetni pup. Direktnom sjetvom se u južnim krajevima mogu sijati od početka travnja, a u kontintentalnim područjima krajem travnja i početkom svinja.

Žuti listovi mogu biti znak nedostatka dušika

Biljke iz porodice tikvenjača najbolje uspijevaju na neutralnim tlima, a najbolja su rahla i humusna tla. Tla također trebaju biti prozračna, propusna, bogata hranjivim tvarima i vlažna, ali ne natopljena vodom, a to se postiže odgovarajućom pripremom i gnojidbom.

Dobro reagiraju na gnojidbu stajnjakom. Pognojena biljka će brzo rasti i stvoriti mnogo tamnozelenih krupnih listova, a ako su listovi žuti, to može biti znak nedostatka hranjiva, posebno dušika.

Vole topla i sunčana mjesta

Tikvice vole puno topline i mjesta zaštićena od vjetra i hladnoće. Također vole sunce i trebaju najmanje 12 sati osvjetljenja dnevno. Ukoliko se posade na sjenovito mjesto izdužit će se i neće razviti dovoljno plodova, a bit će i podložnije bolestima.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Na istim mjestima se mogu saditi svakih četiri do pet godina. Između toga se na parceli ne smiju saditi druge biljke iz porodice tikvenjača, a dobar predusjev je povrće kratke vegetaciju poput salate, špinata i sl. Dobri susjedi za tikvice su dragoljub, cikla, grah i kukuruz.

Oblino zlijevanje u vrijeme rasta plodova

Tikvicama za rast treba mnogo vode, pogotovo u vrijeme rasta plodova. Treba ih zalijevati rano ujutro ili nakon zalaska sunca i to samo na mjesta oko stabljike. Ne preporuča se zalijevanje listova i plodova kako biljka ne bi postala podložnija oboljenju od gljivičnih i bakterijskih bolesti. Za dobar rast i razvoj traže od 75 do 85% poljskog vodnog kapaciteta i relativnu vlagu zraka oko 75%.

Okopavanje i prihrana

U fazi rasta treba obaviti dušičnu gnojidbu, a kod stvaranja cvjetova i plodova pomažu fosfor i kalij. Biljke je poželjno prihranjivati svaka dva tjedna, a pozitivno djeluju gnojiva od komposta i ljekovitog bilja poput gaveza i koprive.

Kopriva - gnojivo i insekticid iz prirode

Nasad treba okopavati čim tikvice razviju prvi stalni list, a kasnije ga treba izbjegavati jer je lako ošteti biljku pa radije malčirajte. Na taj će način tlo biti rahlo i bolje zadržavati vlagu, a plodovi i listovi neće ležati na tlu i bit će manje skolni bolestima.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Tikvice Uzgoj tikvica Presadnice tikvica Sjetva tikvica Ranija berba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!