AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Uzgoj rukole unosan i jednostavan posao

Uzgoj rukole unosan i jednostavan posao

Rukola

Uzgoj rukole unosan i jednostavan posao

Datum: 14.12.2017. 15:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Uzgoj rukole nije kompliciran, ako joj se osigura ono što zahtijeva.

Rukola (Eruca sativa) postaje sve popularnija, pa je i njen uzgoj sve unosniji. Cijena ove salate je dosta visoka tako da je isplativa za uzgoj koji nije kompliciran ako joj se osigura ono što zahtijeva. Kod nas se najviše uzgajaju sorte riga i koltivata.

Rukola se može direktno sijati u zemlju. Najbolje uspijeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, pa zahtijeva često zalijevanje. Potrebno je izbjeći lako pjeskovita i srednje teška zemljišta. Odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5.

Kako uzgojiti njezino veličanstvo - rukolu?

"Iz tog razloga, potrebna je predsjetvena gnojidba sa 60-80 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalija. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proljeće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubinu od 20 centimetara,a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu", savjetuje dipl. ing. Dragan Mijušković.

Rukola otporna na mraz

Rukola voli hladno vrijeme i otporna je na mraz. Za njenu sjetvu su potrebne dnevne temperature iznad četiri stupnja. Najbolje raste na sunčanom mjestu, ali tolerira i hladovinu. Ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je osigurati sjenu.

"Sjeme bi trebalo posijati na dubinu od 0,6 cm do 1 cm i sa razmakom između redova 15 cm - 30 cm, a između biljki u redu treba biti 5 cm - 10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5 kg - 2 kg sjemena", kaže Mijušković.

Njega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja.

Berba rukole

Berba počinje mjesec i po do dva, nakon sjetve. Čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istom mjestu rukola nastavlja rasti i poslije nekog vremena se opet bere. Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg.

Rukola

Rukola

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog... Pročitaj više »

Foto: reinaldocdi / Pixabay

Broj pregleda članka: 1159; Uspješnost članka: 95.95

Tagovi: Rukola

Ključne riječi članka: uzgoj, rukole, unosan, i, jednostavan, posao, rukola, zemljišta, potrebno, uzgoj, rukole


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.