Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rukola
  • 14.12.2017. 15:00

Uzgoj rukole unosan i jednostavan posao

Uzgoj rukole nije kompliciran, ako joj se osigura ono što zahtijeva.

Foto: reinaldocdi / Pixabay
  • 3.251
  • 136
  • 0

Rukola (Eruca sativa) postaje sve popularnija, pa je i njen uzgoj sve unosniji. Cijena ove salate je dosta visoka tako da je isplativa za uzgoj koji nije kompliciran ako joj se osigura ono što zahtijeva. Kod nas se najviše uzgajaju sorte riga i koltivata.

Rukola se može direktno sijati u zemlju. Najbolje uspijeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, pa zahtijeva često zalijevanje. Potrebno je izbjeći lako pjeskovita i srednje teška zemljišta. Odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5.

Kako uzgojiti njezino veličanstvo - rukolu?

"Iz tog razloga, potrebna je predsjetvena gnojidba sa 60-80 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalija. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proljeće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubinu od 20 centimetara,a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu", savjetuje dipl. ing. Dragan Mijušković.

Rukola otporna na mraz

Rukola voli hladno vrijeme i otporna je na mraz. Za njenu sjetvu su potrebne dnevne temperature iznad četiri stupnja. Najbolje raste na sunčanom mjestu, ali tolerira i hladovinu. Ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je osigurati sjenu.

"Sjeme bi trebalo posijati na dubinu od 0,6 cm do 1 cm i sa razmakom između redova 15 cm - 30 cm, a između biljki u redu treba biti 5 cm - 10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5 kg - 2 kg sjemena", kaže Mijušković.

Njega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja.

Berba rukole

Berba počinje mjesec i po do dva, nakon sjetve. Čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istom mjestu rukola nastavlja rasti i poslije nekog vremena se opet bere. Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg.

Foto: reinaldocdi / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]