Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 05.02.2009.

Uzgoj presadnica u niskim tunelima

  • 2.220
  • 108
  • 0

Većina povrtnih kultura kako na otvorenom tako i u zaštićenim prostorima uzgaja se iz presadnica. Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, prije dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenijeg rasporeda biljaka u polju formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji.

Zbog povoljnijih uvjeta tijekom uzgoja presadnica u odnosu na izravnu sjetvu veći je postotak izniklih biljaka tako da je i potrošnja sjemena manja. S uzgojem presadnica u zaštićenim se prostorima može započeti ranije nego što to omogućuju uvjeti izravne sjetve na otvorenom čime se poranjuje proizvodnja i za tržište dospijeva kada su u pravilu i više cijene što takvu proizvodnju čini ekonomski opravdanom.

Još do nedavna uzgoj presadnica u niskim tunelima bio je jedan od najraširenijih načina uzgoja. Zbog otežanosti raskuživanja tla za tu namjenu dozvoljenim pripravcima, nemogućnosti kontrole temperature, manje ujednačenosti presadnica koje se presađuju golog korijena, u novije vrijeme polako ga istiskuju drugi suvremeniji načini uzgoja. Jedan od njih je uzgoj u kontejnerima.


Izvori

Povrće.com


Tagovi

Povrćarstvo Uzgoj povrća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TRIAN – priprema organskog biljnog likera – novi blog Spoj domaćeg proizvoda, zaštite okoliša i rekreacije Ako želiš napraviti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, pridruži nam se na besplatnom blogu i korak po korak pripremi svoj orga... Više [+]