Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski trendovi u povrćarstvu
  • 30.07.2014. 10:00

Uzgoj povrća moguć je i u pustinji!

Brojna istraživanja pokazala su da je uzgoj povrća u pustinjama zaista moguć, a uz pravi način navodnjavanja i morska je voda korisna. Rajčice posebno dobro uspijevaju u pustinji

Foto: depositphotos.com, lightpoet
  • 923
  • 47
  • 0

Pokušaj uzgoja povrća u pustinji do sada bi većina od nas ocijenila kao sizifov posao ili nemoguću misiju. No, ima i onih kojima je rješavanje ovog problema predstavljalo izazov, a došli su do izvanrednih rezultata. Zahvaljujući novim načinima navodnjavanja danas je u pustinji moguće uzgojiti voće i povrće koje nije karakteristično za sušne krajeve, poput primjerice rajčica.

Pravi način navodnjavanja osnova je rješenja ovog problema

Profesor Gideon Oron sa sveučilišta Ben - Gurion u izraelskom Negevu, godinama se bavio upravo problemom načina zalijevanja voća, povrća i žitarica koji bi omogućio njihov uzgoj u pustinjama. Poznati sustav navodnjavanja "kap po kap" bio je polazišna točka. Prednost je što crijeva danas mogu biti dugačka i do 500 metara, a pomoću posebne membrane tlak u crijevu ostaje isti sve vrijeme zalijevanja.

Nekoliko je mogućnosti da se u pustinju dovede voda, a da se navodnjavanje ne oslanja isključivo na oaze, izolirana područja pod vegetacijom u pustinji, jer i njihove zalihe vode zbog prekomjernog korištenja, u određenom trenutku mogu presušiti.

Postoje primjeri zemalja koje za navodnjavanje koriste reciklirane otpadne vode iz gradova, dok u Etiopiji primjerice, imaju terase u sušnim visoravnima gdje su iskopani rovovi kako bi se omogućilo curenje kišnice u tlo te povećala razina podzemne vode.

Koristi i morska voda

U Australiji se koristi i morska voda za navodnjavanje povrća pa, iako zvuči nevjerojatno, paprike, rajčice i krastavci mogu uspijevati i u najsušnijim predjelima na svijetu. Kod ovakvog navodnjavanja važno je da se cijevi nalaze 30-60 cm ispod tla kako slana voda ne bi dovela do prevelike slanosti tla. Na ovaj način slana kora bi se stvarala tek duboko u tlu i ne bi štetila korijenu biljaka. Iako je u pustinjama čest problem s visokim temperaturama zraka, sunce ubrzava fotosintezu, a budući da vlada suho vrijeme, onemogućeno je i širenje raznih bolesti.

Pustinja kao oaza voća i povrća

Prema tvrdnjama Michaela Hermanna, stručnjaka za agrokulturu iz tvrtke Crops for the future, a koje prenosi Deutche Welle, prema dosadašnjim iskustvima u pustinjama posebno dobro uspijevaju rajčice, a malo više vode značajno poboljšava rezultat te dodaje: "Kada biste na polju pšenice koristili jednaku količinu vode, također bi se vidio bolji rezultat, ali to ne bi bilo ništa u usporedbi s povećanom količinom rajčica". Herman ističe i da se žitarice mogu lako skladištiti pa postoji tendencija kupovine jeftinijih žitarica iz inozemstva dok će lokalne zajednice, kada je riječ o povrću, radije kupiti ono uzgojeno u blizini nego smrznuto uvozno. Tako poljoprivrednici u udaljenim područjima, primjerice pustinjama, imaju mogućnost bolje zarade, ako uzgajaju povrće.

Foto: depositphotos.com, lightpoet


Tagovi

Uzgoj povrća Pustinja Navodnjavanje Gideon Oron Recikliranje otpadne vode Navodnjavanje morskom vodom Michael Hermann Crops for the future Povrće iz pustinje Povrtnjak u pustinji Vrtovi u pustinji