Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požeško-slavonska županija
  • 26.03.2015. 13:15

Uzgoj povrća i 500 novih radnih mjesta?

Analizirali smo seoska gospodarstva s područja Požeško-slavonske županije i tom studijom pokušavamo dokazati da je moguće zemlju u seoskim gospodarstvima staviti u funkciju uzgoja vrlo kvalitetnih povrtlarskih kultura te organizirati plasman istih, ističe Vitomir Luketa.

Foto: Požeško - slavonska županija
  • 718
  • 69
  • 0

"Organizacija proizvodnje povrća, otkup i plasman proizvoda malih domaćinstava u Požeško-slavonskoj županiji" naziv je prezentacije održane u županijskoj vijećnici spomenute županije.

"Moramo potaknuti naše proizvođače na osnivanje zadruga odnosno proizvođačkih organizacija o kojima govorimo već duže vrijeme. Zemlja u Požeško-slavonskoj županiji može dati odlične rezultate, može dati ono što je potrebno za poljoprivredu i proizvodne pogone, jer za to imamo preduvjete i u navodnjavanju, ali i drugim resursima. Zbog toga uvijek naglašavam onu tezu da "ne postoji ono što ne možemo učiniti, nego moramo vidjeti kako ćemo to nešto učiniti", istaknuo je župan Alojz Tomašević.

Prezentaciju je održao Vitomir Luketa, predstavnik tvrtke Consilium Expert d.o.o. iz Lučkog, nedaleko Zagreba.

S povrćem bi moglo raditi 500 ljudi

"Studija koju predstavljamo danas napravljena je još 2000. godine, no godinu kasnije zaustavljena je od strane tadašnje politike. Smatramo da je neprimjereno da smo uz takve potencijale i resurse ogromni uvoznici povrća. Analizirali smo seoska gospodarstva s područja Požeško-slavonske županije i tom studijom pokušavamo dokazati da je moguće zemlju u seoskim gospodarstvima staviti u funkciju uzgoja vrlo kvalitetnih povrtlarskih kultura te organizirati plasman istih. Prema najlošijem scenariju otvorilo bi se petstotinjak radnih mjesta na seoskim gospodarstvima i to u prvim godinama rada" kazao je Luketa nazočnim predstavnicima županije, Razvojne agencije Panora te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Požeško-slavonske županije.

Grad Lipik podržava inicijativu

"Grad Lipik pozdravlja ovu inicijativu i pokreće poslove u tom smjeru. Dakle, priključujemo se ovome, jer trenutačno u Lipiku imamo stakleničku proizvodnju povrća na više od 2,5 hektara kod Dobrovca kojom se bavi tvrtka MBM Horti centar d.o.o iz Lučkoga, a uz bioplinsko postrojenje razmišljamo i o izgradnji agrotehnološkog inkubatora gdje bi mogli biti plastenici", rekao je Vinko Kasana, lipički gradonačelnik, a prenosi portal compas.com.hr.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i ovom je prilikom pozvao sve poljoprivrednike, od voćara do mljekara i proizvođača crne slavonske svinje, da se priključe najavljenom osnivanju proizvođačkih organizacija kako bi pomoću njih lakše mogli plasirati svoje proizvode na tržište.

Foto: Požeško - slavonska županija


Tagovi

Požeško - slavonska županija Navodnjavanje Osnivanje zadruga Alojz Tomašević Vitomir Luketa Consilium Expert d.o.o. Lučko Zagreb Uvoznici povrća Povrtlarske kulture Plasman Razvojna agencija Panora Lipik Staklenička proizvodnja Dobovec MBM


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.