Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 31.07.2013.

Uzgoj paprika

Uzgoj povrća: Sjeme paprika koje želimo sačuvati za sljedeću sezonu treba nekoliko dana posušiti na zraku i spremiti u papirnate vrečice

Foto: RGBStock.com
  • 8.744
  • 394
  • 0

Mnogi su vrtlari ove sezone napravili klasičnu pogrešku i povrće koje ovisi o toplini posadili u svibnju, kao i inače. No ovaj svibanj nije bio uobičajen, ni po količini oborina, ni po temperaturi.

A upravo je temperatura ključan faktor o kojem ovisi rast i razvoj termofilnih vrsta kao što su rajčice, patlidžani, tikvice ili paprike. Za većinu tih vrsta prijelomna faza događa se već na 15 stupnjeva Celzijevih. Tada se rast zaustavlja i biljke miruju. Na svu sreću, čim se vrijeme proljepša, većina se tih povrtnica lako oporavlja i mogu začas nadoknaditi izgubljeno vrijeme. No to pravilo ne vrijedi i za papriku.

Teškoće

Nekoliko eksperimentalnih paprika koje sam ovog hladnog svibnja posadila u svoj povrtnjak doista su rasle sporo i dugo djelovale gotovo kržljavo.

Naprotiv, sve ostale presadnice koje sam strpljivo čuvala i posadila tek kada je zatoplilo, odmah su nastavile rasti i bujati, kao da hladnih dana nije ni bilo. Dapače, onih nekoliko prerano posađenih biljaka nikako se nisu uspjele čvrsto ukorijeniti, pa su neke postale i lak plijen voluharicama koje često napadaju upravo korijenov vrat mladih presadnica. No sunce, toplina i dobar sloj malča učinili su svoje pa su moje paprike, često posađene u paru zbog stabilnosti, nastavile uspješno rasti.

Prvi plodovi

Ako smo biljke redovito zalijevali, pokrivali korijen malčem i osigurali im bogato humusno tlo, prvi plodovi pojavit će se već 50 dana nakon sadnje. U vrtovima kontinentalne Hrvatske, pa tako i u mojem vrtu, ovih su dana već spremne za prvu berbu.

Nije naodmet spomenuti da se berba paprika mora obavljati uvijek za suhog vremena, nikako poslije kiše. Naprotiv, ono što vrijedi za berbu ne vrijedi i za čuvanje, jer ubrani plodovi na suncu ne mogu izdržati dulje od jednog sata. Stoga ih je najbolje čuvati u hladnjaku gdje će pet dana izgledati kao da su netom ubrani.

Pomoć u rastu

Svi koji sade paprike dobro znaju da one istodobno stvaraju cvjetove i plodove, pa berba može potrajati sve do prvog jesenskog mraza. No bitno je redovito brati, jer što više beremo, potičemo obilniju cvatnju, a time i formiranje novih plodova. No ne zadugo. Naime, kada se temperatura ljeti popne iznad 30-35 stupnjeva, paprika ponovno prestaje rasti.

Stoga je moj prijedlog saditi ih u blizini rajčica, koje su inače dobar susjed paprikama i potiču njihov razvoj. A kada sredinom ljeta postane prevruće za paprike, rajčice će već biti dovoljno velike da stvore sjenu i spuste temperaturu barem za pokoji stupanj.

Autor: Kornelija Benyovsky Šoštarić Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Izvori

Dom & vrt


Tagovi

Uzgoj povrća Sadnja Berba Paprika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]