Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemna farma
  • 03.10.2017. 13:30

Uzgajaju povrće u skloništu iz 2. Svjetskog rata

Dva londonska poduzetnika odlučila su uzgajati povrće u 70 godina starim tunelima ispod Londona. Ide im tako dobro da moraju naći još prostora.

Foto: Facebook/Growing Underground
  • 695
  • 56
  • 0

Ispod jedne ulice u južnom Londonu nalazi se ogromno sklonište pretvoreno u pionirsku urbanu farmu, "Growing Underground", koja opskrbljuje londonske supermarkete i restorane.

Sklonište iz 2. Svjetskog rata koje bi moglo zaštititi 8.000 ljudi sastoji se od dva velika tunela za koje je planirano kako će postati produžetak londonskog podzemlja. To se nikada nije dogodilo i kako je sklonište bilo napušteno već 70 godina, dva su poduzetnika, Steven Dring i Richard Ballard, ondje odlučili uzgajati brokulu, korijander, komorač te mnogo drugo povrće.

Radi se o mikro povrću čiji je uzgoj sve popularniji.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je uzgojiti

Naime, ovo se povrće bere kada se pojave prvi listovi, a njegov je okus intenzivniji te je bogato mineralima i vitaminima, navodi psyh.org.

Povrće uzgajaju pomoću hidroponije

"Moramo stvoriti nove prostore kako bismo zadovoljili povećanu potražnju rastućeg stanovništva", rekao je Dring iz "Growing Underground" pojasnivši kako se povrće uzgaja pomoću hidroponije, koristeći vodu u kojoj se nalazi hranjiva otopina.

Nekadašnje sklonište

Kaže kako se ova tehnika može koristiti i za uzgoj širokog asortimana proizvoda, uključujući rajčicu i papriku.

Naravno, tuneli nemaju prirodno svjetlo, a sve je osvjetljeno ružičastim LED diodama što im daje futuristički izgled. Intenzitet svjetla se mijenja, odnosno glumi dnevno i noćno svjetlo. No, zanimljivo je kako je danju svjetlo slabije, a noću jače jer je noću - električna energija jeftinija.

Nova radna mjesta, manji troškovi prijevoza i manje onečišćenja

Stručnjaci kažu da bi vertikalna i urbana poljoprivreda mogla biti način pomoću kojega ćemo se suočiti s rastom populacije i sve većom urbanizacijom diljem svijeta, ali i klimatskim promjenama.

Ovakvo povrće ima vrlo intenzivan okus

Podsjetimo, kompanija Local Roots iz SAD-a započela je uzgoj voća i povrća u kontejnerima gdje na maloj površini, uz kontrolirane uvjete i s 97 manje vode proizvedu količinu za koju bi im inače trebalo do 5 ha zemlje.

Sade voće i povrće u kontejnerima

Centar za urbanu poljoprivredu Sveučilišta Nottingham izjavio je na svojim internetskim stranicama da gradska poljoprivredna gospodarstva stvaraju radna mjesta, smanjuju troškove prijevoza i onečišćenja te nude "priliku za razvoj tehnologija". Projekt "Growing Underground" šalje podatke o vlažnosti, temperaturi i rastu biljaka na Sveučilište Cambridge kako bi pokušao poboljšati učinkovitost.

U podzemnoj farmi svaki je dan isti, nema godišnjih doba niti nepredvidivog vremena.

Foto: Facebook/Growing Underground


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰