Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda budućnosti
  • 02.09.2017. 18:00

Sade voće i povrće u kontejnerima

Kompanija Local Roots iz SAD-a započela je uzgoj voća i povrća u kontejnerima. Na maloj površini, uz kontrolirane uvjete i s 97 manje vode proizvedu količinu za koju bi im inače trebalo do 5 ha zemlje.

Foto: Facebook/Local Roots
  • 1.612
  • 142
  • 0

Transport povrća i voća nikada do sada nije bio jednostavniji. Sve to može svježe doći do našeg stola, od salate iz Španjolske, grožđa iz Egipta. No, pitanje je koliko dugo stoji u hladnjači. I na kraju krajeva, svi volimo jesti domaću, lokalnu hranu.

U Sjedinjenim američkim državama osnovane su Local Roots farme koje voće i povrće uzgajaju u kontejnerima veličine 12 kvadrata, navodi inhabitat.

Za uzgoj povrća potrebno im je tek pet do 20 litara vode, a proizvode salatu, kelj, jagode i slično. Dakle, koriste 97 posto manje vode nego što bi na uobičajenim farmama, a bez imalo pesticida ili herbicida.

Prekrasna salata

U ovim se kontejnerima može uzagajti onoliko hrane koliko bi za konvencionalni uzgoj bilo potrebno tri do pet hektara zemlje. Do ove se količine dolazi zahvaljujući LED svjetlima sa specifičnim valnim duljinama i intenzitetom te sustavima senzora koji nadgledaju vodu, hranjive tvari i atmosferske uvjete. Proces od sijanja do berbe traje svega četiri tjedna.

Kontrolirani uvjeti

Izvršni direktor ove kompanije kaže kako 30 milijuna Amerikanaca živi u predjelima gdje nije moguće lako proizvesti ovu vrstu hrane što bi im se na ovaj način moglo omogućiti.

Tehnologija Local Rootsa bi jednog dana astronautima, na njihovim dugim svemirskim misijama, mogla omogućiti konzumiranje svježe hrane.

Foto: Facebook/Local Roots


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!