Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deficitarne kulture
  • 04.09.2014. 16:00

Uzgajajte češnjak, šparoge, hren i zeleni grah!

Proizvodnja deficitarnih povrtlarskih kultura isplativija je od proizvodnje pšenice, a trenutno se mnogo čini po pitanju organiziranja proizvođača pri uzgoju češnjaka, šparoga, hrena i zelenog graha!

Foto: Udruga Češnjak
  • 4.451
  • 453
  • 0

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Andrija Matić uputio je nedavno pismo namjere svim jedinicama lokalne samouprave o namjeri pokretanja organizacijske potpore proizvođačima deficitarnih povrtlarskih kultura. Radi se o proizvodnji šparoga, češnjaka, hrena i zelenog graha, koji su vrlo dohodovne kulture, zahtijevaju male površine i malo financijskih sredstava.

Ideja cijele inicijative je bila osnaživanje malih i srednjih proizvođača, koji bi mogli bez većih financijskih i organizacijskih napora ostvariti dobre prihode. Za proizvode poput šparoga, hrena i češnjaka je moguće zadužiti se u sadnom materijalu ili sjemenu te isto tako razdužiti. Na ovaj način proizvođač može jednostavno vratiti dug već prvim urodom.

Trenutačno Hrvatska uvozi na tisuće tona ovih kultura, zbog čega je Matić uvjeren da je moguće organizirati proizvođače u veliku proizvođačku organizaciju, istu povezati s velikim distribucijskim centrima i uz volju ljudi i lokalne samouprave polučiti velik uspjeh.

Rast i razvoj proizvodnje češnjaka u Slavoniji

Jedan dobar primjer suradnje proizvođača je Udruga Češnjak iz Cerića, koja se bavi proizvodnjom češnjaka. Slavonski poljoprivrednici solidarizirali su se i umrežili da bi povećali proizvodnju češnjaka, povrtne kulture koju posljednjih godina Hrvatska pokušava oživjeti pod pritiskom jeftinijeg uvoznog češnjaka.

Njena predsjednica, Mara Čuljak, kaže kako je ovogodišnji urod češnjaka bio i više nego zadovoljavajući. Na jedan kilogram sadnog materijala je dobiveno 11 kilograma češnjaka, što je odličan rezultat. Ističe kako u ovom sektoru gotovo da nemaju konkurencije, budući da se godišnje iz Kine i drugih zemalja uveze od 1.800 - 2.200 tona češnjaka, čija je kvaliteta, kako navodi, mnogo niža od domaćeg češnjaka pa sav urod mogu prodati.

Cijene na tržištu variraju pa tako trenutačno u oglasnicima možemo pronaći češnjake u vrijednosti od 15 do 80 kuna za kilogram, prvenstveno zbog vremena njegovog vađenja. Smatra se da je prihod hektra češnjaka, ukoliko se prodaje po cijeni od 15 kuna, jednak prihodu 36 hektara pšenice.

Iz tog razloga Udruga nastoji u suradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom ostvariti projekt izgradnje Centra za češnjak, koji bi omogućio veći rast i razvoj proizvodnje ove kulture i osiguranje boljeg položaja proizvođača. S tim u svezi bi Županija proizvođačima početnicima financirala troškove analize tla i troškove nabave prvog sadnog materijala. Tako se krug već proširio na 10 hektara samo u vukovarskom kraju

Foto: Udruga Češnjak


Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Šparoga

Šparoga

Sinonim: Špargla | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Šparoga je sezonsko povrće i njezini se izboji u priobalnom području beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju.  U Europi se više cijeni bijela... Više [+]

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Tagovi

Češnjak Šparoga Hren Zeleni grah Udruga Češnjak Andrija Matić Mara Čuljak Vukovarsko-srijemska županija Deficitarne kulture Centar za češnjak


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!