Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene graha
  • 21.08.2021. 13:30

Urod ove godine podbacio: Kilogram graha dvostruko skuplji od prasetine

Tu ima oko 800 kila neočišćenog prljavog graha, a da je normalna, recimo prosječna godina, bilo bi ga barem tri tone, razočarano kaže Jasmin Budinski. Cijeli urod tako je stao na dvije palete. 

Foto: Depositphotos/ VadimVasenin
  • 938
  • 914
  • 0

"Katastrofa, katastrofa, ono malo što ga ima i to je sitno zrno. Ubila ga je temperatura velika u cvatnji, nije se dobro oplodio i to je to", kazao je za Dnevnik.hr Ivan Kuvedžić.

Graha, namirnice koju si je svatko mogao priuštiti, tako ove godine neće biti dovoljno, a i znatno će poskupjeti.

Identična slika je i u susjednim dvorištima. "Tu ima oko 800 kila neočišćenog prljavog graha, a da je normalna, recimo prosječna godina, bilo bi ga barem tri tone“, razočarano kaže Jasmin Budinski. Cijeli urod tako je stao na dvije palete. 

Neki svoj grah nisu ni obrali jer se nije isplatilo dovesti radnike i kombajn.

U normalnim godinama na jednoj stabljici graha bilo bi desetak mahuna, a sada su dvije, tri, ali sa slabim urodom. Grah u cvatnji podnosi najviše 31 stupanj, a već u lipnju Slavonija je danima na suncu mjerila 38. Vrućine, suša, a potom i bolesti, odnijele su 90 posto uroda.

Zrna neće biti ni za sjetvu

Proizvodnjom graha u Ilači i Tovarniku bavi se tridesetak gospodarstava. Potražnja je uvijek bila velika, a posao unosan. 

"Mi bez problema prodajemo od Zagreba do Osijeka, Vinkovaca, Vukovara čim počne sezona čupanja graha, vršenja, svaki dan ima poziva“, objašnjava Kuvedžić.

No, ove godine proizvođači zbrajaju gubitke, a kupce čeka nestašica. U selima više nema ni jedne ploče s natpisom prodajem grah.

"Već smo nekima objasnili, oni ne mogu pojmiti da mi nećemo imati graha za opskrbiti niti pet posto naših mušterija“, dodaje sugovornik. 

Problem je i s budućim proizvodnjama, jer zrna neće biti ni za sjetvu. Ono malo što je ostalo, dosegnut će rekordne cijene.

"Što se tiče cijene, za sada se ona kreće negdje oko četrdeset kuna, to je duplo više nego što ide inače. Nije baš ni ugodno nekom kazati da je 40 kuna kilogram graha kad je prasetina 20 kuna“, zaključuje Budinski. 


Tagovi

Uzgoj graha Slab urod Suša Rekordne cijene Ivan Kuvedžić Jasmin Budinski Sjetva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.