Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalni uzgoj krumpira
  • 07.03.2017. 16:30

Umjesto u tlu, krumpir uzgajaju u "tornjevima"

Kako uzgojiti krumpir - vertikalno?

Foto: plangarden
  • 8.863
  • 401
  • 0

Sve više je raširena metoda uzgoja krumpira u vertikalnim tornjevima, piše plangarden. To je moguće uz pomoć kompostnih spremnika, a prednost je takvog uzgoja da nema lopatanja u potrazi za gomoljima već se, nakon što su zreli za "berbu", samo otklone "plastični zidovi" koji ga drže na hrpi.

Kako nismo mogli pronaći plastični komposter koji je dovoljno fleksibilan za ovaj pothvat, koristili smo visoku žičanu ogradu od koje smo napravili cilindar. Ovisno o potrebama, cilindar može biti uži i širi. Kako bi ga učvrstili, ispleli smo mrežu na dnu cilindra. Unutar cilindra na rubove smo postavili slamu, a u sredinu smo stavili zemlju i pijesak, objašnjvaju tvorci iz plangarden-a.

Postavljanje prvog sloja zemlje, pijeska i slame

Dok smo postavljali prvi sloj, dio cilindra je morao biti otvoren kako bi mogli i krumpire posaditi na pravilan način, a kasnije smo cilindar učvrstili završecima žice.

Pola metra iznad zemlje stavlja se prvi sloj krumpira te se prekriju zemljom. Slama se postavlja sa strane i čuva krumpir od vanjskog utjecaja. Slojevi se slažu dok ne dođete do vrha, gdje je potrebno ostaviti malo deblji sloj zemlje (10 cm). Može se koristiti i organsko gnojivo. Krumpir voli malo kiselije tlo pa mu se i tu može pomoći.

Krumpiri u nižim i srednjim slojevima puštaju lišće kroz rupe na ogradi sa strane, dok se gomolji nalaze s unutarnje strane cilindra. Kako rastu krumpiri na vrhu, nastavlja se dodavati zemlja i slama kako bi se popunile eventualne praznine. Ovaj sistem smo koristili u svibnju, a plodove rada dočekali u kolovozu, kažu inovativni poljoprivrednici. Ovu inovaciju sigurno ćemo isprobati.

Foto: plangarden


Tagovi

Vertikalni uzgoj krumpira Toranj od krumpira


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]