Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčica
  • 08.07.2018. 10:30

U Umagu će se ove godine preraditi više od 12 tisuća tona rajčice

U suradnji s više od 30 kooperanata u Istri, Podravka d.d. ove je godine posadila 4,1 milijun presadnica na površini od 179 hektara. Očekivani prosječni prinos je 70 tona rajčice po hektaru.

Foto: Podravka
  • 352
  • 27
  • 0

Najveći prerađivač rajčice u Hrvatskoj, Podravka d.d., u suradnji je s više od 30 kooperanata u Istri ove godine posadila 4,1 milijun presadnica na površini od 179 hektara. Očekivani prosječni prinos je 70 tona rajčice po hektaru tako da i ove godine planiraju iskoristiti maksimalni kapacitet tvornice za preradu rajčice u Umagu i preraditi više od 12 tisuća tona rajčice, navodi se u priopćenju te tvornice.

"I ove godine očekujemo odličan urod rajčice u Istri zahvaljujući uspješnoj suradnji s domaćim istarskim kooperantima. Posebno nas veseli što iz godine u godinu ostvarujemo sve bolji prinos rajčice prve klase, što je rezultat zajedničkih napora Podravkinih stručnih timova i kooperanata na unapređenju agrotehničkih mjera i usvajanju novih tehnologija u proizvodnji domaćih primarnih sirovina. Sukladno kvaliteti proizvoda i sorti definira se i otkupna cijena rajčice pa smo ponudili veću cijenu proizvođačima za ranije sorte i za rajčicu s više likopena,“ izjavio je Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda u Podravki.

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu jedina je takva u Hrvatskoj. Početak berbe najranijih rajčica kao i otkup i prerada planira se krajem srpnja, a maksimalni dnevni kapacitet prerade u tvornici je oko 300 tona.

U proizvodnji rajčice, navode dalje, koriste se suvremeni hibridi rajčice prilagođeni mehaniziranom načinu berbe. Sadnjom hibrida različite dužine vegetacije, u periodu od sredine travnja do sredine svibnja nastoji se postići kontinuirano dospijevanje za berbu od kraja srpnja do sredine rujna. Najzastupljeniji hibridi su Heinz 2206, Heinz 3402, Heinz 9144, Perfectpeel, Red Valey, Lampo i Nemabrix.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Podravka Istra Umag Rajčica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]