Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 26.03.2023. 18:00

U suzbijanju smrdljivih martina pomaže parazitska osica

Do sada nije bilo uspješnog sredstva za suzbijanje smrdljivih martina, no sada je otkriveno da ličinke parazitske osice uništavaju jaja štetnika

Foto: Depositphotos/ softkrafts.live.com
  • 3.576
  • 225
  • 0

Smrdljive stjenice ili smrdljivi martini su štetnici koji su posljednjih godina postali prava napast. Najveću brojnost je imala populacija mramorne smrdljive stjenice, ali ne zaostaje ni zelena, Nezera viridula koja ima sličan miris i napada brojne vrste povrća (rajčicu, patlidžan, papriku i drugo).

Talijanska tvrtka Bioplanet, specijalizirana za proizvodnju korisnih kukaca je zajedno s nizozemskom trgovačkom kompanijom Benfried uvela parazitsku osu Trissolcus basalis u borbu protiv smrdljivih stjenica. Za ovo su otkriće dobili nagradu HortiContact Innovation Award, piše Freshplaza

Parazitira jaja

Do sada nije bilo uspješnog sredstva za suzbijanje, no sada je otkriveno da ličinke ove osice uništavaju jaja štetnika.

"Trissolcus basalis je domaći parazitoid koji uništava jaja smrdljivih martina. Korišten je s odličnim rezultatima za obranu raznih kultura, uključujući rajčicu, paprike, patlidžane i krastavce", objašnjava Jacopo Menghi iz Bioplaneta.

Osica je veličine tek jednog milimetra. Parazitira u jajetu, tako da ličinka cijeli stadij provede u njemu, sve do pojave odrasle jedinke. Životni ciklus njezine ličinke na temperaturi od 27°C traje oko deset dana. Ženke žive oko dva tjedna, tijekom kojih polažu do 250 jaja. Javlja se kada i stjenice, a najbolji rezultati se postižu uvođenjem jedne jedinke po 1m² što osigurava stalnu prisutnost ženki parazitoida tijekom čitave sezone polaganja jaja štetnika.


Tagovi

Smrdljivi martin Parazitska osica Trissolcus basalis Smrdljive stjenice Suzbijanje Štetnik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?