Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja komposta
  • 25.02.2016. 12:20

U Europi sve popularniji bio kompost

Bečka kompostana na godinu od biološkog otpada proizvodi više od 40 tisuća tona komposta, dok strojevi rade na biodizel.

Foto: pixabay.com
  • 2.349
  • 383
  • 0

Sezona vrtlarenja samo što nije počela, što znači da su i bečki hobi vrtlari započeli s prvim pripremama. Bečka služba za gospodarenje otpadom također je spremna za nadolazeću vrtlarsku sezonu te od sredine veljače na svim odlagalištima otpada nudi mogućnost kupnje biokomposta iz vlastite proizvodnje.

Biootpad se u Beču prikuplja na 80 tisuća mjesta

Kompost koji građani mogu kupiti po pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara, potječe od 100 tisuća tona biološkog otpada koji se diljem grada prikuplja u preko 80 tisuća kontejnera za biootpad te od lišća i drugog zelenog otpada prikupljenog u bečkim parkovima. Bečki kompost ne sadrži treset koji je najveći neprijatelj močvara, a u najvećoj europskoj kompostani na otvorenom u Lobau, godišnje se proizvede između 40 i 45 tisuća tona takvog komposta vrhunske kvalitete.

Postrojenje kompostane pokreću ostaci masti i starog ulja

O kvaliteti proizvedenog komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena europska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Beč postao prvim europskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim europskim postrojenjima ovog tipa. Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje komposta također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo, odnosno biodizel za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima. Osim toga proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu, skraćuju se i transportni putovi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.

Drugi pokazatelj kvalitete bečkog komposta je i velika potražnja za njim. U Beču je tako prošle godine prodano 40 tisuća vreća ove zemlje, što je u usporedbi s 2014. godinom porast od 7%. Od 2009. godine do sad prodano je pak ukupno 170 tisuća vreća ovog visokokvalitetnog komposta.

Tekst: Ivana Ćosić, Foto: pixabay.com


Tagovi

Vrtlarenje Bečka kompostana Kompost Biodiesel Zeleni otpad