Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Sokolić
  • 20.07.2017. 10:30

U dobroj godini uberu 600 kg graha po hektaru

Ivana Sokolić nastavila je obiteljsku tradiciju a njihovo se gospodarstvo najviše može pohvaliti proizvodnjom zelenog graha i trešnjevca.

Foto: Roberta Kljenak i arhiva OPG Sokolić
  • 3.934
  • 144
  • 0

Nastavljajući obiteljsku tradiciju Ivana Sokolić danas obogaćuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Sokolić gdje u ovo vrijeme u Budaku kraj Gospića raspolaže sa jednim hektarom površina graha te nešto malo zemljišta pod krumpirom, češnjakom, kapulom, mrkvom, malinama i šljivama.

Osim uzgoja voća i povrća, ova se poljoprivrednica bavi i proizvodnjom meda, mlijeka, pšeničnog i raženog integralnog brašna te jaja koja donose stabilan prihod ovom poljoprivrednom gospodarstvu osnovanom 2002. godine.

Većinu graha prodaju već na kućnom pragu

Tajne uzgoja graha trešnjevca

"Najviše se možemo pohvaliti proizvodnjom zelenog graha i trešnjevca kada prilikom sadnje vodimo računa o kvalitetnoj pripremi tla, prilikom čega grah sadimo u tlo bogato organskim tvarima koje je dobro pognojeno. Isto tako, vodimo računa i o samom datumu, te smatramo da je najbitnije posaditi grah u ono vrijeme kad ga neće uhvatiti trava kako bi se izbjeglo okopavanje. Isti sadimo u terminu od 10. do 15. lipnja kad nema opasnosti od mraza i trave prilikom nicanja na sadilicu od krumpira koji mu je idealna pretkultura", kaže nam Ivana.

Ostvaruju prinose od 600 kg po ha

Prinosi po hektaru, dodaje teže oko 600 kg u dobroj godini, a srećom, problema s bolestima i štetnicima nemaju.

"Osvrnemo li se potom na navodnjavanje, bitno je naglasiti da isto također ne koristimo, upravo stoga što grah dohranjujemo preko lista u vrijeme kad je isti u cvijetu tako što ga pošpricamo jedan do da puta po listu kad mu je potrebno najviše vode. Nastavno na to, a glede krupnoće plodova, dolazimo do oscilacije jer kad je suša, grah je sitniji, dok je za vrijeme normalne godine krupniji", objašnjava Ivana Sokolić koja nema problema s konkurencijom, kao ni prodajom, a koja ističe neizmjerno zadovoljstvo što uspije sve prodati prvenstveno na domaćem pragu gdje se sve više i više traži domaće i zdravo.

Na sajmovima kupce privlače i izložbenim kruhom

Ovu se gospodarstvenicu može vidjeti i na tržnici, sajmovima i manifestacijama gdje uz svoja domaća blaga prezentira i kruh koji služi kao izložbeni, a u jesen će se okušati i u prijavi na mjeru za male poljoprivrednike, te tako od dobivenog novca gospodarstvu osigurati i navodnjavanje.

Na jesen se planira prijaviti na mjeru za mlade poljorivrednike

"Cilj poljoprivrednog gospodarstva kao i svakog drugog poduzeća je ostvarenje poslovnog uspjeha, odnosno postizanje što veće i profitabilnije proizvodnje sa što manje troškova i rashoda, te ostvarivanje dobitka u poslovanju. Nažalost, stanje u poljoprivredi je teško, ali srećom, ide na bolje zbog čega imamo nade da će domaći proizvodi doći na zasluženo mjesto. Puno nam u ovim teškim vremenima pomažu poticaji koji su nam znatna olakšica, no unatoč razlikama u istima, za sada ne planiramo prijeći na ekološku proizvodnju", dodaje Ivana.

Foto: Roberta Kljenak i arhiva OPG Sokolić


Fotoprilog


Tagovi

Ivana Sokolić Lika Lički krumpir Grah trešnjevac Prinosi Prihodi Profit


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]