Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca na mreži
  • 29.08.2017. 10:30

Trostruko smanjen urod krastavaca, a plodovi gorki

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose jednogodišnje zeljaste biljke, pedesetogodišnje Ane Matić, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s trostruko smanjenim urodom.

Foto: Roberta Kljenak
  • 694
  • 54
  • 0

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose jednogodišnje zeljaste biljke, Ane Matić, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s trostruko smanjenim urodom.

"Na sadnju salatnog krastavca na otvorenom, koji je, inače, kada govorimo o uzgoju na mreži, zahvalna kultura čiji plodovi u slušaju pogodnih vremenskih uvjeta ne gorče, pod pola jutra zemlje odlučili smo se zbog fitonutrijenata kojima su bogati. Obiluju, stoga, jedinstvenim antioksidativnim, protuupalnim i antikancerogenim svojstvima zbog čega su, u dobrim proizvodnim godinama, svakodnevno u našim salatama.

Danas se, zbog smanjene količine oborina i visokih temperatura, suočavamo s trostruko smanjenim urodom i gorkim plodovima koji su rezultat reakcije biljke na poremećaj u vremenskim uvjetima i nedostatak vode tijekom proizvodnje. Zbog izbjegavanja gorčine plodova, iste smo povremeno zalijevali vodom koja je prethodno odstajala na suncu, kako ne bi doživjeli šok zbog hladne vode.

Trud se nije isplatio

Također smo, s ciljem zadržavanja vlage, površinski sloj prekrili slamom kako bi ista zadržavala vodu, no kiše gotovo i nije bilo pa su plodovi izostali. Trud se nije isplatio. Ove je godine gotovo sve podbacilo", objašnjava Ana kojoj okomit uzgoj krastavaca donosi uštedu na prostoru jer se, s obzirom na jutro zemlje s kojim raspolaže, bori za svaki centimetar slobodnog prostora.

Govorimo li o listovima, isti su spaljeni, smeđe -žute boje, a s obzirom na to da se ova marljiva ljubiteljica poljoprivrede trudi biti ekološki proizvođači, krastavce šprica samo s koprivom koja je kao tekuće gnojivo pravi penicillin.

Gnojidbu je obavila s kompostom i stajskim gnojem, no usprkos tome, suša joj je, s obzirom na to da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, narušila ovogodišnji rad i trud oko krastavaca koji sadrže polifenole lignane koji smanjuju rizik od nekih tipova raka i kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Suša Suša na krastavcima Gorki krastavci


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?