Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena krumpira
  • 13.11.2016. 10:30

Trgovci će platiti više za talijanski krumpir

U Italiji stvari izgledaju dobro jer postoji snažna potražnja za krumpirima iz Bologne.

Foto: bigstockphoto.com, gogian
  • 2.364
  • 251
  • 0

Svi veliki proizvođači su završili sa žetvom krumpira, osim francuskih koji su tek krajem listopada bili pri kraju. Započeli su u rujnu, ali su morali stati uslijed visokih temperatura i nedostatka kiše, piše freshplaza.

U Italiji stvari izgledaju dobro jer postoji snažna potražnja za krumpirima iz Bologne. To je zbog činjenice da je sicilijanska proizvodnja uranila te zbog nedostatka uroda iz Francuske, Nizozemske i Njemačke, govori predsjednik CESAC bolonjske kooperative.

Prinosi odlični, kvaliteta još bolja

Kampanja je bila dobra iz perspektive proizvođača. Prošle godine, prinosi su bili 37/38 tona po hektaru, dok su ovogodišnji prinosi bili 10 tona više po hektaru, a kvaliteta je bila dosta dobra.

"Tržište je krenulo sa 5/6 eurocenta/kg niže nego prošle godine u poljima te za 3/5 eurocenta/kg niže za komercijalizaciju. Pokušali smo držati cijenu na 26 eurocenti/kg za proizvođače", govore iz organizacije.

Trgovci spremni platiti više

"Ova odluka se pokazala ispravnom i sada gledamo kako da povećamo cijene. Danas potrošači preferiraju lokalne proizvođače pa su čak i trgovci iz maloprodaje spremni platiti više kako bi imali kvalitetne talijanske krumpire u svojim trgovinama."

Francuska izgubila udio na tržištu

Krumpiri iz Bologne su proširili svoj udio na tržištu pa se razmišlja i o povećanju površina pod tom kulturom. Talijanski krumpiri će biti dostupni na tržištu do ožujka, s obzirom na količinu i kvalitetu. Strana proizvodnja je kažu vrlo skupa, 35/37 eurocenti/kg. Francuska je nekad bila glavni igrač na ovom tržištu no ove godine, prinosi su niži za oko 10 tona/ha zbog problema tijekom žetve.

Foto: bigstockphoto.com, gogian


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Cijene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."