Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja tikvica
  • 17.07.2023. 10:30

Tikvice u drugom usjevu: Svi detalji uzgoja na otvorenom

Uvijek je bolje napraviti veći međuredni razmak iz razloga lakše zaštite i lakšeg branja jer tikvica ima veliku nadzemnu masu.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 1.140
  • 106
  • 0

Tikvice u drugom usjevu se uglavnom koriste kao sasvim mlade za varivo. Riječ je o onima kratke vegetacije, koje se uzgajaju uz obavezno zalijevanje. Sada je vrijeme da ih presadite na otvoreno, odnosno na već postavljenu malč foliju sa sustavom za navodnjavanje.

Međuredni razmak kreće se od 1,4 do 1,6 metara, a redno od 0,9 do jedan metar ovisno od hibrida i vremena presađivanja. Prema riječima savjetodavca Živka Šašića iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, uvijek je bolje napraviti veći međuredni razmak iz razloga lakše zaštite i lakšeg branja jer tikvica ima veliku nadzemnu masu.

Pazite na faze razvoja

"Poslije presađivanja vrši se prvo navodnjavanje i prihrana NPK gnojivima formulacije 1:4:1 ili 1:5:1 u količini od dva grama po biljci tjedno", navodi ovaj stručnjak, uz napomenu da se norme i intervali navodnjavanja trebaju prilagoditi fazi razvoja biljke, tako da u svakoj narednoj fazi povećavamo i norme i intervale jer tikvica ima veliku nadzemnu masu pa je evapotranspiracija velika.

U fazi intenzivnog branja navodnjavanje treba vršiti nekoliko puta dnevno ako su dnevne temperatura iznad prosjeka. Poslije prihrane u prvoj fazi prelazimo na drugu fazu razvoja i NPK gnojivo formulacije 1:1:1 u količini od četiri grama po biljci tjedno, a preporučenu količini podjeliti u dva puta tijekom sedam dana.

"Druga faza završava početkom branja, a poslije toga počinje treća faza razvoja i prihrana se vrši NPK gnojivima formulacije 2:1:4 u količini od 4 g/biljci/tjedno isto podijeljeno u dva puta tijekom sedam dana. Također, svakih sedam do deset dana izvršiti prihranu kalcijem i magnezijem u količini od 2 g/biljci", navodi Šašić, a preporuka je ova gnojiva korisititi sama prilikom prihrane.

Međuredni prostor

Održavanje međurednog prostora može se vršiti kemijskih i mehaničkim putem. Od kemijskih sredstava možemo korisiti totalni herbicid ili herbicide s aktivnom tvari: pendimetalin i s-metolaklor.

"Potrebno je pripaziti da drift prilikom tretiranja ne ošteti nadzemu masu tikvice. Isto tako, oboljelo lišće i plodove iznositi s parcele jer na taj načim postotak dalje zaraze smanjujemo na minimum", napominje stručnjak.

Prvu zaštitu tikvice obavite par dana nakon presađivanja fungicidima na bazi bakra, a sljedeći fungicidom protiv plemenjače, bakterioze i pepelnice s aktivnom tvari: fosetil aluminij, azoksistrobin, ciprodinil i dr. Za zaštitu protiv lisnih uši, tripsa i grinja primjenjivati insekticide s aktivnim tvarima: deltametrin, flonikamid i dr. Prilikom zaštite voditi računa o karenci, pa tako pesticide s dužom karencom primjenjivati prije branja. Isto tako, prilikom svakog narednog tretiranja mijenjati aktivnu tvar da ne bi došlo do rezidentnosti.


Tagovi

Sadnja tikvice Zaštita tikvice Održavanje međurednog prostora Živko Šašić Tikvice na otvorenom Prihrana


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]