Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj luka
  • 08.08.2016. 18:00

Tajna zdravog uroda luka, kozjaka i češnjaka

Lukovice luka, kozjaka i češnjaka prilično su jednostavne za uzgoj i ako slijedite dobro organiziran plodored, iz godine u godinu možete imati dobar urod.

  • 6.612
  • 587
  • 1

Lukovice luka, kozjaka i češnjaka prilično su jednostavne za uzgoj i ako slijedite dobro organiziran plodored, iz godine u godinu možete imati dobar urod.

Uvedite stanku od dvije do tri godine prije nego na istu česticu zemljišta posadite nekog drugog člana porodice luka. Plodored smanjuje vjerojatnost pojave nametnika i bolesti koji napadaju luk, što znači da će biljke biti zdrave, a berba uspješna.

Unaprijed dobro pripremite tlo

Ako na zemljište namijenjeno sadnji luka neposredno prije sadnje dodate gnojivo, lukovice će vjerojatno istrunuti u zemlji, a ako ipak narastu, vjerojatno neće biti dobre za skladištenje. Izbjegavajte sadnju u tlu bogatom dušikom jer on potiče rast lišća na štetu lukovica.

Tajna uspješne sadnje

Luk, kozjak i češnjak sade se jednako. Držite lukovicu između palca i prva dva prsta i gurnite je u dobro prorahljeno tlo tako da je vrh okrenut prema gore i nalazi se malo niže od površine tla. Tako ćete zaštititi lukovice od ptica koje bi ih mogle isčupati

Nekoliko dana nakon sadnje korijenje koje se razvija katkad može izgurati lukovice iz tla. Spriječite to posadivši svaku lukovicu u usku, ali dovoljno duboku jamicu koju načinite prstom ili sadilicom. Ako lukovice promijene položaj, morate ih premjestiti jer će u suprotnome korijenje rasti bočno, a ne prema dolje.

Upoznajte svoje lukovice

Izaberite luk prema svojim potrebama. Mladi luk sije se ljeti da se idućeg proljeća ubire i upotrebljava svježi. Neka ostane u tlu i po potrebi ga vadite za uporabu u salatama. Jabučasti lukovi beru se u kasno ljeto i preko zime se pohranjuju na suhom mjestu.

Sadnja luka

Za rani početak u siječnju posijte sjeme luka u stakleniku. Ili početkom proljeća kad se tlo ugrijalo u njega posadite lučice luka-male lukove lukovice, najčešće toplinski obrađene. U vrućim i suhim uvjetima lučice tretirane toplinom neće prerano sazrijeti i proizvesti sjeme.

Za velike lukove sijte rano, ili u veljači ili ožujku kupite lučice. Posadite ih na dubinu od 3 cm, na razmacima od 10-15 cm. Te će lukovice biti spremne za berbu nekoliko tjedana prije lukovica posijenih u isto vrijeme, a bit će i prilično veće.

Kada lišće klone lukovice nastavljaju bubriti

Kad se luk približi kraju svojeg ciklusa rasta, vrat lukovice klone i postrance se presavije preko nje. Počinje žutjeti i sušiti se. Taj bi proces sve biljke trebale početi istodobno da berba bude ujednačena. Ako proces kasni, pomozite prirodi tako da nježno grabljama (sa šiljcima okrenutim prema gore) pređete preko gredice s lukovima ili rukom presavijte vratove lukovice ustranu. Ostavite luk u zemlji dok ne sazrije.

Vrijeme berbe

Luk, kozjak i češnjak berite kad im lišće potpuno požuti te za suha i sunčana vremena. Nemojte ukloniti lišće: kad se potpuno osuši, lukovice se u drvenim sanducima mogu pohraniti na hladnom i suhom mjestu. Uvelo lišće možete isplesti u pletenicu ili lukovice staviti u čiste stare čarape ili najlonke zavezane u čvor između svake lukovice da se ne dodiruju. Pletenicu objesite preko zime.

Prije berbe češnjaka neki vrtlari predlažu da u zelenim stabljikama načinite čvor. Listovi će ostati bez biljnog soka i brže će se osušiti, pa će lukovice nabubriti. Pazite da ne slomite stabljike.

Nakon što ih izvadite iz tla, luk ostavite nekoliko dana na zemlji da se osuši i tek ga zatim pohranite. Proces sušenja očvršćuje vanjske ljuske.

Tajne kozjaka

Sjeme kozjaka može se u stakleniku sijati od ožujka do travnja, ali mnogo je bolje kozjak uzgajati iz lučica. Lučice kozjaka na otvorenom posadite u rano proljeće, kad je prošla sva opasnost od mraza.

Uzgojite vlastiti češnjak

U jesen ili rano proljeće u zemlju posadite režnjeve češnjaka na razmaku od 10 cm. Kad sadite češnjak, upotrijebite najveće režnjeve s vanjske strane glavice. Unutrašnji režnjevi često slabije uspijevaju. Ako kod berbe češnjaka dvije ili tri glavice ostavite u tlu, možete ih iskoristiti za novu berbu. Kad počnu stvarati male zelene izdanke, posadite ih pojedinačno, a kako već imaju korijenje, rast će prilično brzo.

Spriječite trulež

Češnjak je u vlažnom tlu sklon truljenju. Izbjegnite taj problem sadeći češnjak u proljeće u laganu i pjeskovitu zemlju. U proljeće, kad režnjevi počnu stvarati izdanke, motikom uklonite dio zemlje oko lukovica.

Pletenje češnjaka za skladištenje

  1. Lišće i glavice moraju biti potpuno suhi. Počnite s tri glavice i pletite listove zajedno.
  2. Kako se pletenica produžuje, nove glavice dodajte tako da se novo lišće nastavlja na staro.
  3. Nastavite plesti dok ne ostvarite potrebnu dužinu. Uredite sve slobodne krajeve.
  4. Pletenicu od češnjaka objesite na hladno i suho mjesto. Opskrbljivat će vas češnjakom cijelu sezonu.

Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Luk Kozjk Češnjak Lukovice Sadnja Berba Skladištenje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P