Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta Agro
  • 09.01.2019. 13:30

Syngenta predstavila Fruit Quality Contract, pomoć u planiranju programa zaštite voća i povrća

Najzahtjevniji segment i izazov za kompaniju Syngenta predstavlja sektor povrća i voća. Ovaj se segment naglo razvija i podložan je trendovima, kako u sortimentu, tako i u zahtjevima potrošača, no, sigurnost potrošača uvijek je u prvom planu, primarno kod ostatka rezidua pesticida, istaknuo je mr. sc. Danko Tolić iz tvrtke Syngenta Agro.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 510
  • 49
  • 0

"Europska unija je u posljednjih petnaestak godina napravila ogroman iskorak u zaštiti potrošača i okoliša ukidanjem nekih starih pesticida loše toksikologije. No, taj proces postaje sve rigorozniji pod utjecajem javnoga mnijenja, pa je i Hrvatska u ovom procesu izgubila u posljednjih desetak godina više od 70 djelatnih tvari i gotovo 300 komercijalnih proizvoda, uglavnom pesticida, ali i herbicida i insekticida.

Nastavimo li tim smjerom, bez adekvatne alternative, za nekoliko godina bit ćemo suočeni s ogromnim problemom, koji će ugroziti poljoprivrednu proizvodnju i dovesti do nižih prinosa, rezistencije i pojave nekih, već davno zaboravljenih sekundarnih štetnika", upozorio je mr.sc. Danko Tolić iz tvrtke Syngenta Agro na 4. stručnom seminaru o proizvodnji povrća, održanom prošle godine u Svetom Martinu na Muri. 

Bez adekvatne alternative bit ćemo suočeni s ogromnim problemom

Magistar Tolić se posebno osvrnuo na pritisak regulatornih tijela i nevladinih organizacija vezanih uz ograničavanje uporabe pesticida, upozorivši kako je u tim procesima struka marginalizirana, budući da odluke donose politička tijela, o čemu najbolje svjedoči ukidanje glifosata, unatoč studijama proizvođača, ali i EFSA-e i ECH-a.

Magistar Danko Tolić 

Nastojeći se prilagoditi novim trendovima i visokim standardima europskog tržišta tvrtka Syngenta, globalni lider u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja i sjemena, kontinuirano radi na razvoju novih djelatnih tvari. No, Syngenta se sve više fokusira i na stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz globalni projekt - Good Growth Plan, čiji je segment u Republici Hrvatskoj predstavljen u obliku neobvezujućeg sporazuma pod nazivom - Fruit Quality Contract (FQC).

Program razvijen s proizvođačima voća

"Ovaj projekt nudi niz mjera za pomoć proizvođačima u planiranju programa zaštite usjeva prema ciljanom tržištu. Zadaća mu je zadovoljavanje svih zakonskih normi i standarda trgovačkih centara po pitanju ostatka rezidua pesticida na gotovim proizvodima od voća i povrća.

Projekt je potpuno kompatibilan sa smjernicama integrirane proizvodnje voća i povrća u segmentu zaštite bilja, kao i s najznačajnijim standardima sljedljivosti, poput GlobalGAP-a", naglasio je Danko Tolić, istaknuvši kako je interes za ovaj program, koji je Syngenta primarno razvila s proizvođačima voća, a koji se sada širi i na povrtne kulture, sve veći, kako kod naših poljoprivrednih proizvođača, tako i kod trgovačkih centara i certifikatora za GlobalGAP.

Kako je naglasio, najzahtjevniji segment i izazov za tvrtku Syngenta predstavlja sektor povrća i voća. "Ovaj se segment naglo razvija i podložan je trendovima, kako u sortimentu, tako i u zahtjevima potrošača, no, sigurnost potrošača uvijek je u prvom planu, primarno kod ostatka rezidua pesticida", zaključio je mr. sc. Tolić.


Tagovi

Syngenta Fruit Quality Contract Pesticidi Rezidue Zaštita


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić