• Syngenta Agro
  • 09.01.2019. 13:30

Syngenta predstavila Fruit Quality Contract, pomoć u planiranju programa zaštite voća i povrća

Najzahtjevniji segment i izazov za kompaniju Syngenta predstavlja sektor povrća i voća. Ovaj se segment naglo razvija i podložan je trendovima, kako u sortimentu, tako i u zahtjevima potrošača, no, sigurnost potrošača uvijek je u prvom planu, primarno kod ostatka rezidua pesticida, istaknuo je mr. sc. Danko Tolić iz tvrtke Syngenta Agro.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 436
  • 49
  • 0

"Europska unija je u posljednjih petnaestak godina napravila ogroman iskorak u zaštiti potrošača i okoliša ukidanjem nekih starih pesticida loše toksikologije. No, taj proces postaje sve rigorozniji pod utjecajem javnoga mnijenja, pa je i Hrvatska u ovom procesu izgubila u posljednjih desetak godina više od 70 djelatnih tvari i gotovo 300 komercijalnih proizvoda, uglavnom pesticida, ali i herbicida i insekticida.

Nastavimo li tim smjerom, bez adekvatne alternative, za nekoliko godina bit ćemo suočeni s ogromnim problemom, koji će ugroziti poljoprivrednu proizvodnju i dovesti do nižih prinosa, rezistencije i pojave nekih, već davno zaboravljenih sekundarnih štetnika", upozorio je mr.sc. Danko Tolić iz tvrtke Syngenta Agro na 4. stručnom seminaru o proizvodnji povrća, održanom prošle godine u Svetom Martinu na Muri. 

Bez adekvatne alternative bit ćemo suočeni s ogromnim problemom

Magistar Tolić se posebno osvrnuo na pritisak regulatornih tijela i nevladinih organizacija vezanih uz ograničavanje uporabe pesticida, upozorivši kako je u tim procesima struka marginalizirana, budući da odluke donose politička tijela, o čemu najbolje svjedoči ukidanje glifosata, unatoč studijama proizvođača, ali i EFSA-e i ECH-a.

Magistar Danko Tolić 

Nastojeći se prilagoditi novim trendovima i visokim standardima europskog tržišta tvrtka Syngenta, globalni lider u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja i sjemena, kontinuirano radi na razvoju novih djelatnih tvari. No, Syngenta se sve više fokusira i na stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz globalni projekt - Good Growth Plan, čiji je segment u Republici Hrvatskoj predstavljen u obliku neobvezujućeg sporazuma pod nazivom - Fruit Quality Contract (FQC).

Program razvijen s proizvođačima voća

"Ovaj projekt nudi niz mjera za pomoć proizvođačima u planiranju programa zaštite usjeva prema ciljanom tržištu. Zadaća mu je zadovoljavanje svih zakonskih normi i standarda trgovačkih centara po pitanju ostatka rezidua pesticida na gotovim proizvodima od voća i povrća.

Projekt je potpuno kompatibilan sa smjernicama integrirane proizvodnje voća i povrća u segmentu zaštite bilja, kao i s najznačajnijim standardima sljedljivosti, poput GlobalGAP-a", naglasio je Danko Tolić, istaknuvši kako je interes za ovaj program, koji je Syngenta primarno razvila s proizvođačima voća, a koji se sada širi i na povrtne kulture, sve veći, kako kod naših poljoprivrednih proizvođača, tako i kod trgovačkih centara i certifikatora za GlobalGAP.

Kako je naglasio, najzahtjevniji segment i izazov za tvrtku Syngenta predstavlja sektor povrća i voća. "Ovaj se segment naglo razvija i podložan je trendovima, kako u sortimentu, tako i u zahtjevima potrošača, no, sigurnost potrošača uvijek je u prvom planu, primarno kod ostatka rezidua pesticida", zaključio je mr. sc. Tolić.


Tagovi

Syngenta Fruit Quality Contract Pesticidi Rezidue Zaštita


Autor

Igor Čolaković

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi