Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 30.08.2017. 07:30

Suša učinila svoje - mrkva nikad tanja

Ne isplati nam se ni brati mrkvu koju smo posijali na dva jutra zemlje zbog tinkura, jer je tanka, gotovo kao igla, a kad ju ogulite, od nje nemate ništa. Samo ste bacilli vrijeme uzalud, priča Jasmina Kovačević.

Foto: Roberta Kljenak
  • 899
  • 77
  • 0

Visoke temperature nisu samo zavukle ljude u klimatizirane prostore, nego su ostavile nepovoljne posljedice po poljoprivredu. Da je tome tako, svjedoči i 36-to godišnja Jasmina Kovačević koja se u Srijemu godinama bavi poljoprivredom u okviru tri jutra zemlje.

Odbacimo li trud i vodu koju su, strpljivo i revno, baš onako kako priliči pravim poljoprivrednim borcima, gospodarstvenici potrošili uzalud, stanje je i dalje loše. Plodovi su izostali ili loše kakvoće, prinosi smanjeni, proizvođači nezadovoljni, a uvoz prijeti.

"S obzirom na to da je kupovna moć sve lošija, bojim se kako će se ovogodišnja suša na domaćim površinama odraziti na lokalno stanovništvo. Primjerice, za pravilan rast korijena mrkve, potrebito je održavati konstantnom umjerenu vlažnost tla upravo zato što se uz duža sušna razdoblja razvija kraći korijen nepravilnog oblika. Ne isplati nam se ni brati mrkvu koju smo posijali na dva jutra zemlje zbog tinkura, jer je tanka, gotovo kao igla, a kad ju ogulite, od nje nemate ništa. Samo ste bacilli vrijeme uzalud. Mrkvu smo navodnjavali povremeno, no nije vrijedilo.Temperature su bile previsoke, kiše gotovo i nije bilo, a zemlja je crpila ono malo što smo joj dali", objašnjava Jasmina koja je poslije sjetve prorjeđivala mrkvu kako bi se korijen pravilno razvio. Sjetvu ovog korjenastog povrća, obavljala je na uzdignutim gredicama s razmakom na oko 8 cm, a gnojidbu NPK gnojivom 7.20:30.

Srećom, ove im godine uz sušu nije zadala probleme i mrkvina muha koja ostavlja hodnike pune izmeta vidljive na korijenu mrkve zbog čega mrkva poprima loš miris i gorak okus pa nije prikladna za upotrebu. Navode, također, kako nisu imali problema ni s bolestima, no unatoč tome, imaju s prinosima zbog čega će se biti primorani smanjiti konzumiranje beta karotena koji pomaže u očuvanju i poboljšanju vida.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Prinosi mrkve Suša Uzrok smanjenih prinosa suša Suša na mrkvi Tinktura od mrtkve


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.