Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 18.09.2013. 08:45

Suša desetkovala proizvodnju paprike

Cijena baranjske začinske paprike porasla na 150 kuna za kilogram

Foto: RGBStock.com
  • 734
  • 68
  • 0

Uslijed velikih temperaturnih oscilacija i neujednačenog ritma padalina, ova godina baranjskim povrtlarima sigurno neće ostati u lijepom sjećanju. Posebice se to odnosi na one koji uzgajaju začinsku papriku i “ajvaricu”.

"U proljeće je bilo mnogo kiše, a temperature su bile niže nego inače. Poslije je kišu zamijenila suša praćena visokim temperaturama koje su premašivale 40 Celzijevih stupnjeva , kaže Čaba Cickai, povrtlar iz Kopačeva, za Glas Slavonije. Tvrdi da paprika dobro podnosi temperature do +32 stupnja, pa je, unatoč navodnjavanju kap na kap, očigledan slabiji prinos.

"Već se primjećuje nedostatak “ajvarice”, što će sigurno prouzročiti porast njezine cijene", kaže Cickai, naglašavajući da kompletan urod plasira na osječku tržnicu. Ističe da njegovi sumještani, koji se bave proizvodnjom začinske paprike, već sada razmišljaju o povišenju cijene, a neki su ovogodišnju mljevenu papriku na proteklim Ribarskim danima prodavali i po 150 kuna za kilogram. Unatoč relativno visokoj cijeni, većinu ponuđenog uspjeli su prodati.

Zbog slabijeg uroda, proizvođači su prisiljeni podići cijenu. U Baranji se bolesni plodovi ne melju i ne koriste za proizvodnju začinske paprike, a s obzirom da je za kilogram mljevene paprike potrebno oko desetak kilograma svježe, sada kada ju je suša poharala, nije neobično što će većina proizvođača poskupiti taj svoj proizvod. Riječ je ipak o začinu kojeg tijekom godine ne treba mnogo, pa ne bi trebalo značajno utjecati na džep potrošača. No, misle proizvođači paprike i na one plićeg džepa, pa svoja pakiranja već odavno prilagođavaju zahtjevima tržišta - po 100 grama, ali i novoj cijeni od 15 kuna.

Iako je tradicija da se začinska paprika uzgaja pod vedrim nebom, ove su godine neke obitelji iz Kopačeva započele i plasteničku proizvodnju.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Proizvodnja Suša Porast cijene Baranja Prinos


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."