Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti rasada
  • 04.06.2023. 09:00

Što uzrokuje polijeganje i venuće presadnica?

Na donjem dijelu stabla u početku se javljaju vodene pjege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom dijelu presavijaju, venu i ruše se.

Foto: Depositphotos/RomeoLu
  • 1.536
  • 100
  • 2

Svjedoci smo vrlo teške i može se reći nikad izazovnije poljoprivredne proizvodnje. Osim znatnog poskupljenja repromaterijala i vremenski uvjeti su vrlo nepovoljni za obavljanje bilo kakvih radnji u polju, a samim tim nepovoljni su i uvjeti za rast i razvoj biljaka.

Oborine koje nas prate već duže razdoblje doprinijele su obilju vlage koja pogoduje razvoju i širenju patogena koji izazivaju gljivične bolesti na biljkama. Značajan broj poljoprivrednih proizvođača suočio se i s problemima kod proizvodnje presadnica. Uslijed prekomjernog zalijevanja korijenov se sustav formira plitko što kasnije izaziva problem s usvajanjem vode i hranjiva, odnosno teže se usvajaju.  

Polegnute presadnice brzo uginu

Znatno su bili primijećeni simptomi polijeganja rasada koje izaziva fitopatogena gljivica iz roda Pythium spp. Pri proizvodnji presadnica potrebno je koristiti zdravo sjeme te birati otpornije sorte i hibride. Vrlo je važno pridržavati se svih fitosanitarnih mjera u i oko plastenika i vrtova. Polijeganje i venuće izazivaju i druge gljivice iz rodova: Verticillium spp, Fusaryum spp, Botritis spp i Phytophthora spp, koje se nalaze na površinskom sloju tla i intenzivno se razvijaju u vlažnim uvjetima, a svoju vitalnost mogu zadržati i do osam godina.

Važno je pridržavati se svih fitosanitarnih mjera u i oko plastenika i vrtova (Foto: Senka Milić)

Na donjem dijelu stabla u početku se javljaju vodene pjege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom dijelu presavijaju, venu i ruše se. Polegnute presadnice brzo uginu, a pri višoj temperaturi i izraženoj vlažnosti istrunu. Iz tog razloga treba se pridržavati svih fitosanitarnih mjera.

Potrebno je prije proizvodnje i rasađivanja obaviti dezinfekciju zemljišta i najlona te koristiti nove stiroporne kontejnere za proizvodnju presadnica ili ih adekvatno dezincirati.

Najčešće se javlja na paprikama

Prilikom proizvodnje koriste se preparati na bazi aktivne tvari propamokarb i fosetil, propamokarb-hidroklorid i drugi. Ovi preparati se koriste zalijevajući otopinu poslije pikiranja te nakon presađivanja rasada na stalno mjesto zalijevajući oko stable nakon primitka presadnice.

Što je verticilijsko venuće? Voli oblačno vrijeme koje prekidaju topli dani

Najčešće se javlja na paprikama, rajčici, lubenici, dinji, krastavcu, kupusnjačama, salati, špinatu te ukrasnim biljkama. Fusarijsko venuće se javlja u kasnijoj fazi cvjetanja i plodonošenja. Prenosi se zaraženim sjemenom, zemljom, vodom za navodnjavanje i zaraženim biljnim dijelovima.


Tagovi

Polijeganje rasada Rasadnik Gljivična oboljenja Pythium spp. Proizvodnja rasada Fuzarijsko venuće


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.