Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u jesen
  • 17.11.2022. 07:30

Što se može sijati i saditi pred zimu?

Možemo sijati razno povrće i cvijeće - dio direktno vani, a dio u zagrijan prostor

Foto: Depositphotos/lzf
  • 2.612
  • 136
  • 0

Sjetva u prosincu znači produženje sezone, ali osigurava i ranu proljetnu proizvodnju. Možemo sijati razno povrće i cvijeće. Dio vrsta se može posijati direktno vani, dok će drugima biti potrebno osigurati zagrijan prostor.

Kratko dnevno osvjetljenje, niske temperature i mogućnost zagrijavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod sjetve na otvorenom potrebno se prilagoditi vremenskim uvjetima i području. Njome možemo dobiti ranu proljetnu berbu povrća, dok će cvijeće procvjetati nekoliko tjedana ranije od onog posijanog tijekom proljeća.

Povrće za hladne dane

Od povrtlarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U toj grupi su: bob, crveni luk, češnjak, zelena salata, špinat, blitva, grašak, rotkvice, cikla.

Češnjak se sadi u plasteniku (Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova)

Bob posijan u ovom mjesecu daje berbu već u svibnju. Njegov razvoj će biti pod direktnim utjecajem vremenskih uvjeta kada ga sijemo na otvorenom. Ovaj termin je pogodan za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga. Kako bi ga dodatno zaštitili, potrebno je usjev prekriti agroplatnom ili prirodnim materijalom. U hladnijim godinama može se proizvesti rasad koji kasnije sadimo na stalno mjesto.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Crveni luk i češnjak se na kontinentu i planinskim područjima u ovom terminu sade u zatvorenim objektima i to će osigurati rani mladi luk. Intenzitet rasta odredit će poštivanje plodoreda, temperatura, kvaliteta zemljišta i intenzitet svjetlosti.

Lisnato povrće je vrlo zahvalno za sjetvu tijekom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Trebate znati da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim okusom, dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače okuse za vas su rikola i gorušica. Blitva je vrlo otporna i vani može izdržati dok temperatura ne padne ispod -4ºC. Kako bi preživjela potrebno ju je zaštititi. Špinat je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtijevati dodatno osvjetljenje.

Rikola i feld salata dobro uspijevaju zimi (Foto: M.C.Celić)

Sjetva cvijeća

Mnoge cvjetne vrste se odlikuju sporim klijanjem, nicanjem i sporim početnim rastom. Uobičajenom sjetvom u proljeće biljke svoju punu ljepotu dostignu u kolovozu i krajem ljeta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju sjetvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtijevaju stratifikaciju.

Sjeme petunije niče teško i neravnomjerno. Iznikla matična biljka može se iskoristiti za dobivanje reznica za nove. Za sjetvu eustome najbolje je odabrati kraj studenog i početak prosinca, jer cvjeta pola godine poslije sjetve. Dug period do cvjetanja karakterističan je i za gerber.


Tagovi

Sjetva povrća Sjetva cvijeća Sjetva u plastenicima Vrt u prosincu Sjetva u prosincu Radovi u prosincu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]