Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir
  • 13.07.2013.

Štetnici krumpira

Žičnjaci i grčice hrušta (Elateride iScarabeidae)

  • 3.096
  • 160
  • 0

Žičnjaci i grčice hrušta (Elateride i Scarabeidae) napadaju podzemne organe. Žičnjaci na gomolju krumpira prave uske hodnike dok grčice prave površinska plića udubljenja. Biologija ovih štetnika je različita, a razvoj jedne generacije traje 2-4 godine.

Na osnovu pregleda tla, potrebno je poduzeti preventivne mjere sa granuliranim insekticidima tijekom sadnje, a najkasnije kod ogrtanja . Najučinkovitiji pripravak je Force 1,5 G.

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) kod nas ima dvije generacije. List oštećuje odrasli kornjaš ali ipak najveću štetu čine ličinke koje su vrlo proždrljive.

Kemijske mjere suzbijanja krumpirove zlatice treba započeti kad izađe 20-30% ličinki iz jaja ili kad na svakom busu ima više od 10 ličinki. Za suzbijanje krumpirove zlatice preporučujemo pripravke Actara i Match. Actara je najbolje rješenje u vrlo niskoj dozi primjene. Za područja gdje se pojavila rezistentnost na neonikotenoide ili je korišten neonikotenoid za tretiranje gomolja, preporučujemo kombinaciju preparata Actara + Match.

Syngenta Agro

Fot: RGBStock


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Žičnjaci Hrušt Buba zlatica Krumpir Zaštitna sredstva


Partner