Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 17.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Stanje na međimurskim poljima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima krumpira.

  • 132
  • 4
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira, upućena je sredinom prve dekade ovoga mjeseca odnosno prije 12 dana. U tom je razdoblju u središnjem dijelu Međimurja, bilo vrlo vruće i sparno vrijeme.

Najviše su temperature zraka od 5. do 15. lipnja, u hladovini iznosile od 26,5 do 32°C.

I krumpiru smeta toplinski šok

Krumpir, kao planinska biljka, loše podnosi temperature zraka veće od 28°C, a pravi toplinski šok je zabilježen u subotu 14. lipnja 2015., kada je uz najviše dnevne temperature zraka od 32°C, zabilježen i vrlo jaki južni vjetar, brzine 30 km/h.

U samo 24 sata, na osjetljivim sortama krumpira kratke vegetacije i plićeg korijena, jače se pojavila palež donjeg lišća kao posljedica tih vrlo visokih temperatura.

Krumpirova cima loše podnosi vrućine

Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da je cima nekih sorti krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²) pa se javlja palež lišća, koja po znakovima prilično nalikuje krumpirovoj plijesni. Među vrlo osjetljive sorte spadaju Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera i Vineta.

Neke, pak, druge sorte krumpira, unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji, dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži. Neke od tih sorti su Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin i Laura.

Adora je među osjetljivijim i bolestima sklonijim krumpirovim sortama

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe, provedenom na lokalitetu Mursko Središće u svrhu suzbijanja bolesti cime krumpira, a u koje su bile uključene sorte Adora, Madeleine i Agria, na netretiranim se biljkama pojavila samo koncentrična pjegavost (Alternaria solani), ali je dominantan problem palež od visokih temperatura zraka, pogotovo na sorti Adora. Pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), na nezaštićenim biljkama, ove godine nismo zabilježili.

Krumpir češće obolijeva na poljima koja se natapaju kišenjem

Srećom, 15. i 16. lipnja, na većini lokaliteta, prvi je put ovog mjeseca napokon pala kiša. Na mjernom lokalitetu Belica izmjereno je tako 18,4 mm oborina, na lokalitetu Novakovec uz rijeku Muru 10,4 mm, a na mjernom lokalitetu Orehovica, uz rijeku Dravu, samo 7,4 mm. Slijedećih dana neće biti tako vruće kao tijekom prve polovice lipnja, a nove količine manjih oborina, prognostičari najavljuju za vikend i početak idućega tjedna. U takvim vremenskim uvjetima, bilježimo razvoj koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani), dok opasnosti od moguće jače pojave krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), u slijedećih 20-tak dana, nema. Brži razvoj bolesti, mogući je u usjevima krumpira koji se natapaju kišenjem.

Razmaci između tretiranja u zaštitama cime krumpira, na većini polja u Međimurju, ove sezone mogu iznositi 12 do 14 dana. Pripravci za suzbijanje dviju najvažnijih bolesti cime krumpira, a to su krumpirova plijesan (Phytophthora infestans) i koncentrična pjegavost (Alternaria solani), navedeni su u preporuci od 27. svibnja, koju možete vidjeti ovdje.

Zbog skorog vađenja mladog krumpira, koristite samo sredstva kraće karence

Budući da polako počinje iskapanje uroda s polja na kojima se uzgaja rani krumpir, vodite računa da se u slijedećim danima smiju koristiti samo pripravci kraće karence, do 7 dana. Kratku karencu u trajanju od sedam dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorti, s kojih će se urodi gomolja, vaditi kao mladi krumpir.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpirova cima Međimurje Planinska biljka Toplinski šok Palež lišća Plijesan Adora Artemis Belarosa Labella Madeleine Marabel Oriana Riviera Vineta Agria Roko Kuroda Rudolph Mozart Rodeo Sylva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.