Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 27.05.2015. 09:00
  • Međimurska

Stanje na međimurskim poljima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima krumpira.

  • 85
  • 4
  • 0

Prije tjedan dana uputili smo obavijest tržnim proizvođačima krumpira o brojnijoj pojavi ličinki krumpirove zlatice (pogotovo na usjevima iz dvogodišnjeg sjemena), a zbog značajne promjene vremena nakon 20. svibnja. Stoga ističemo da smo u prvih mjesec i pol dana nakon nicanja krumpira, zabilježili vrlo promjenljivo vremensko razdoblje. U prvih 30-tak dana iznadprosječno suho, toplo i vjetrovito, a nakon 20. svibnja iznadprosječno velike količine padalina. U takvim su uvjetima stvoreni uvjeti za početni razvoj dviju najvažnijih bolesti cime krumpira koje suzbijamo fungicidima, pa preporučujemo proizvođačima da posljednjih dana svibnja, a najkasnije početkom lipnja, obave redovite mjere zaštite i kontrolu zdravstvenoga stanja krumpira u polju.

Za razliku od protekle 2014. godine, kada je u prvih mjesec dana vegetacije krumpira (od sredine travnja do sredine svibnja), pala iznadprosječno velika količina oborina (npr. na lokalitetu Belica tada je izmjereno čak 170 mm kiše), ove godine to nije slučaj. Naprotiv, u danima između 15. travnja i 15. svibnja, na lokalitetu Belica pala su samo 63,2 mm kiše. Pritom je zabilježeno desetak vrlo vjetrovitih dana (brzina vjetra veća od 20 km/h), a najviša dnevna temperatura zraka je do 19. svibnja već četiri puta u hladovini bila veća od 27°C. U utorak 19. svibnja ta je vrijednost na nekim mjestima dostigla i 29,9°C, primjerice u Orehovici, a ukupna dnevna sunčana radijacija je pritom iznosila 6.647 W/m², što negativno djeluje na usjeve krumpira zbog toplinskog šoka. U takvom je vremenu isključena vjerojatnost od rane pojave najopasnije bolesti cime krumpira, plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), a značajno su bili povoljniji uvjeti za razvoj koncentrične pjegavosti (Alternaria solani). Na toplinski su šok osjetljiviji usjevi krumpira uzgajani iz vlastite reprodukcije. Cima zbog toga naglo mijenja boju u žućkastu (npr. sorta vineta iz dvogodišnjeg sjemena). Tih smo dana pronalazili i znakove paleži cime, zbog vrlo jakog, vrućeg i suhog južnog vjetra.

VAŽNO: Srećom, obistinile su se najave, pa smo nakon 20. svibnja zabilježili potpuno drugačije vremenske uvjete. Od 20. do 23. svibnja, kiša je padala svakodnevno, te je na mjernim lokalitetima u središnjem i istočnom Međimurju ukupno izmjereno od 83,6 do 120,6 mm oborina (vidi Tablicu 1.).

Tablica 1. Količina oborina na nekim mjernim lokalitetima u središnjem i istočnom Međimurju tijekom prvih pet dana zadnje dekade svibnja:

Lokalitet

Količina padalina po danima (mm)

Ukupno oborina

20.5. 2015.

21.5. 2015.

22.5. 2015.

23.5. 2015.

24.5. 2015.

Trnovčak

9,0

5,4

66,2

45,8

0,2

126,6

Belica

5,8

16,8

46,2

51,8

0,0

120,6

Novakovec

3,6

16,8

30,4

32,8

0,0

83,6

Orehovica

3,2

18,6

70,6

29,0

0,2

121,6

D.Pustakovec

0,0

21,6

41,3

37,4

0,0

100,2

Tek nakon oborina koje su pale od 21. do 23. svibnja, zabilježeni su i prvi ovogodišnji početni uvjeti za primarni razvoj najopasnije bolesti cime krumpira, krumpirove plijesni ili plamenjače (Phytophthora infestans). U tom je razdoblju zabilježeno i prohladno vrijeme sa izraženim sjevernim vjetrom (prosječne dnevne brzine od 13,3 do 26,3 km/h) i temperaturama zraka između 10,0° i 13,5°C. Vlaženje cime je tada trajalo vrlo dugo, npr. na lokalitetu Belica od 20.-23. svibnja čak 4.145 minuta. Za prvu pojavu vidljivih znakova ove bolesti, nakon kišno-prohladnih uvjeta, mora uslijediti nekoliko toplijih dana (s temperaturama zraka od barem 23°C, a isto je najavljeno tek za petak 29. svibnja), da bi približno tjedan dana nakon toga eventualno bili pronađeni prvi znakovi na oboljeloj cimi. Stoga u prvom tjednu nadolazećega lipnja, treba u krumpirištima tražiti prve znakove plamenjače, uz obavezno provođenje prvih mjera kemijske zaštite primjenom fungicida. Na većini polja krumpira u Međimurju, prvu primjena fungicida treba započeti nakon 29. svibnja.

Tablica 1. Procjenu rizika prve pojave plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) u slijedećih 10-tak dana treba provesti prema slijedećim kriterijima:

Rizičniji su lokaliteti uz riječne doline Drave i Mure, posebno uz velike vodene površine akumulacijskih jezera HE na rijeci Dravi, gdje od kraja ovoga tjedna, a nakon prestanka sjevernih vjetrova i porasta dnevnih temperatura zraka uz nešto svježija jutra, očekujemo dugotrajnu rosu, pa čak i maglu.
Prva pojava plamenjače očekuje se na sortama bujnije cime, ranijeg vremena dozrijevanja i pojačane osjetljivosti na ovu bolesti (npr. riviera, sylvana i dr.)
Rizična su polja krumpira sa depresijama, gdje se nakon obilnijih oborina naknadno zadržava stajaća voda.
Veća opasnost od prve pojave plamenjače je također u poljima gdje se često ponavlja uzgoj krumpira, a za sadnju se koristi sjeme iz vlastite reprodukcije ili se u neposrednoj blizini odbacuju prošlogodišnji truli gomolji.

Kvalitetnih pripravaka na našem tržištu za suzbijanje bolesti cime krumpira ima dovoljno, a nešto bolja učinkovitost na krumpirovu plijesan (Phytophthora infestans) je u proteklih 10-tak godina dobivena primjenom fungicida: Acrobat MZ (2,0 kg/ha) (mankozeb & dimetomorf), Antracol Combi WP (2,5-3,0 kg/ha) (propineb & cimoksanil), Curzate-B WG (2,5 kg/ha) (bakar & cimoksanil), Equation PRO WG (0,4-0,5 kg/ha) (famoksadon & cimoksanil), Infinito SC (1,6 lit./ha) (fluopicolid & propamokarb), Melody Duo WP (2,5-3,0 kg/ha) (propineb & iprovalikarb), Pergado-MZ (2,5 kg/ha) (mankozeb & mandipropamid), Ranman Top SC (0,5 lit./ha) (ciazofamid), Revus SC (0,6 lit./ha) + Ortiva SC (0,5 lit./ha) (mandipropamid + azoksistrobin) i Shirlan SC (0,4 lit./ha) (fluazinam).

Dopuštenje za suzbijanje obje najvažnije bolesti cime krumpira, koncentrične pjegavosti (Alternaria) i plamenjače (Phytophthora), u našoj zemlji imaju, primjerice, pripravci Acrobat MZ u količini 2,0 kg/ha, Antracol Combi WP u količini 2,5 kg/ha, Electis WG u količini 1,8-2 kg/ha i Melody Duo WP u količini 3,0 kg/ha.

Ako je biljka oštećena tučom, jakim vjetrom ili nekim drugim neživim utjecajima, razmaci tretiranja se moraju skratiti. Kratku karencu u trajanju od samo sedam dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti na usjevima ranih sorata, s kojih polja se urodi gomolja planiraju vaditi kao mladi krumpir.

U prvim aplikacijama preporučujemo planirati primjenu folijarnih biognojiva, odnosno biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata, pogotovo na poljima s dvogodišnjim sjemenom iz vlastite reprodukcije, koja su prije tjedan dana bila izložena visokim temperaturama zraka. Također, kod ranijih sezona je isti učinak dobiven i primjenom kompleksnih hranjiva (makro- i mikro-elementi) s anti-stresnim učinkom. Mogu se miješati s fungicidima i insekticidima, no bolje ih je koristiti u više navrata sa smanjenim količinama ili dozama, primjerice, preporučenu dozu raspodijeliti u tri aplikacije na srednje kasnim i kasnim sortama krumpira.

Također, u protekloj smo uputi upozoravali na brojniju pojavu prvih ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), naročito na sjemenu krumpira iz vlastite reprodukcije. Proteklo, prohladno-kišovito razdoblje zabilježeno nakon 21. svibnja, nije pogodovalo njihovoj ishrani ili razvoju ličinki iz preostalih odloženih jaja. Tijekom današnjeg dana najavljen je izraženiji sjeverni vjetar, tijekom sutrašnjeg jutra, temperature zraka niže od 7°C, pa tek porastom temperature nakon 29. svibnja, na vrijednosti veće od 22°C, očekujemo i veće štete od ličinki krumpirove zlatice. Za njihovo folijarno suzbijanje preporučujemo naizmjeničnu primjenu insekticida iz različitih kemijskih skupina, navedenih u Tablici 1. u preporuci od 20. svibnja.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpir Krumpirova zlatica Cima Belica Orehovica Toplinski šok Plamenjača Krumpirova plijesan Phytophthora infestans Koncentrična pjegavost Vineta Palež Međimurje Oborine Trnovčak Novakovec Donji Pu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]