Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mrkve
  • 21.04.2022. 07:30

Spriječite probleme u usjevu mrkve - slabo nicanje, zelen ili deformiran korijen, štetnike

Svaki od problema ima svoje uzroke, ali i rješenja - od vremenskih prilika preko strukture tla do agrotehnike

Foto: Depositphoto/gross@ukr.net
  • 5.904
  • 559
  • 1

Proizvodnja mrkve je dosta zahtjevna i mogu je pratiti brojni problemi. Možemo se susresti sa slabim nicanjem, deformiranim ili zelenim korijenom, bolestima, štetnicima. Svaki od ovih problema ima svoje uzroke, ali i rješenja.

Slabo nicanje

Sjeme mrkve je sitno i vrlo zahtjevno. Može se dogoditi da je slabe klijavosti, jer smo kupili nekvalitetan sjemenski materijal ili je sjeme staro. 

Vremenske prilike mogu imati veliki utjecaj na klijanje i nicanje. Za aktiviranje sjemena neophodna je vlaga u zemljištu. Ako je zemlja suha, potrebno je zalijevanje. Kako vjetar ne bi isušio površinski sloj, a s njim i sjeme koje je krenulo klijati, možemo poslije zalijevanja gredicu prekriti papirom, papirnatom vrećom od brašna ili kartonom koje dobro navlažimo. Tako ćemo sačuvati vlažnost i osigurati da ne dođe do sušenja klice. Čim uočimo da su prve biljčice počele nicati, potrebno je ukloniti papirnati prekrivač. 

Sjetva mrkve u proljeće - kako pripremiti sjeme i zemljište?

Mravi mogu biti razlog zašto mrkva nije nikla ili što su tek iznikle biljke nestale. Oni odnose sjeme u mravinjake, a uništavaju iznikle mrkvice.

Zelen korijen

Česta je pojava da gornji dio korijen postaje zelen. U njemu se akumulirala toksična tvar solanin. Do formiranja dolazi zbog djelovanja Sunca. Kako bi izbjegli ovu pojavu, korijen mrkve je potrebno zagrnuti zemljom.

Mrkvu zagrnite zemljom da ne pozeleni (Foto:  Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Deformiran korijen

Najčešći problem s kojim se susrećemo je pojava korijenja nepravilnog oblika. Takva mrkva se teže čupa iz zemlje, puca prilikom vađenja, slabije se čuva u skladištu, teško se guli i podložna je napadu štetnika i pojavi bolesti, posebno truljenju.

Do ove pojave dolazi zbog djelovanja više faktora. Tvrdo i zbijeno zemljište je jedan od razloga. Zbog toga za sjetvu treba odabrati parcele koje se odlikuju rahlim, dobro dreniranim zemljištem. Suviše vlažno tlo je još jedan razlog. Kada poslije perioda suše pretjerano zalijemo usjev ili padne obilna kiša, dolazi do nastanka deformacija i pucanja korijena. Reguliranje vlažnosti će riješiti ovu pojavu. Kako bi zemlja sačuvala vlagu možemo obaviti malčiranje površine gredice.

Također, višak dušika može izazvati deformirano korijenje i zbog toga ne treba pretjerivati s prihranom gnojivima bogatim ovim mineralom. Sjetvu obaviti u zagrijano zemljište, jer do nastanka deformacija korijena može doći zbog sjetve u hladno zemljište.

Primjena zelene gnojidbe će djelotvorno djelovati na poboljšanje strukture zemljišta. Ove biljke će svojim korijenom da ga razrahle, poboljšaju pristup zraku i vodi, a tijekom razlaganja u zemlji potiskuju štetne mikroorganizme. Najbolje je u tu svrhu koristiti gorušicu, grahoricu, heljdu, repicu i druge vrste.

Štetnici i bolesti mrkve

Ovu povrtnu vrstu napadaju brojni štetnici, a najznačajnije su: nematode, lisne uši, mrkvina muha, puževi. Od bolesti se najčešće javljaju razne truleži (bijela, crna, vlažna) do kojih dolazi zbog prevelike vlažnosti ili nedostatka kalija.

Zemljišne nematode su često uzrok pojave deformacija. Svojom aktivnošću remete normalan razvoj korijena i on se razgranava. Kako bi izbjegli njihovo djelovanje, mrkva se na isto mjesto može vratiti tek poslije pet do sedam godina.

Razmak biljaka

Površina gredice treba osigurati dovoljno prostora za razvoj korijena svake biljke. Suviše gust usjev rezultirat će deformiranim i kržljavim korijenjem.

Prorjeđivanje se obavlja u nekoliko faza. Najbolje je istovremeno obaviti i uklanjanje korova. Prvo prorjeđivanje obavlja se kada su mlade biljke formirale prvi par pravih listova, drugi put poslije tri sedmice.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Zelen korijen Pucanje korijena Uzgajanje mrkve Sjetva mrkve Deformiran korijen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?