• OPG Snježana Guzi
  • 12.07.2019. 07:30
  • Varaždinska, Trnovec

Snježana Guzi: Naravno, bitan je i faktor sreće, ali upornim radom se zaista sve može

Sve se može kada čovjek ima malo volje i spreman je uložiti trud da nešto pokrene. Naravno, tu je i faktor sreće, ali upornim radom zaista se sve može, kaže Snježana Guzi ponosna vlasnica OPG-a na kojemu se proizvodi češnjak grah i kineski kupus, a uskoro će stići i koze.

Foto: arhiva OPG-a Snježana Guzi
  • 796
  • 100
  • 0

OPG Snježana Guzi, nalazi se nedaleko grada Varaždina, u selu Trnovec. Gospodarstvo posluje od 2017. godine, a nositeljica i jedina članica je Snježana Guzi. "U svim obvezama OPG-a sudjeluje cijela obitelj koju čine moj suprug i dvije kćerke. Nemamo nikog dodatno zaposlenog s obzirom da smo relativno mlado gospodarstvo te uz dobru organizaciju i dogovor sve poslove još uvijek uspijevamo sami odraditi“, kaže nam gospođa Snježana.

Ljubav prema prirodi je presudila

Kako navode, na proizvodnju su se odlučili prvenstveno iz ljubavi prema poljoprivredi i prirodi, ali i zbog polja koje imaju pa bi bila šteta da stoje neobrađena. "Prije osnutka OPG-a imali smo neke ideje što i kako te smo konačno odlučili pokušati. Oduvijek smo u poljoprivredi, ali to nije bilo ništa ozbiljno i na veliko. Od otvaranja OPG-a pa do danas obrađujemo 5 ha zemlje, od čega je dio u našem vlasništvu, a dio u najmu“, govore i dodaju da trenutno nude češnjak, grah te od ove godine kineski kupus.

Kao i u svakom poslu, tako i u ovome, čovjek se susreće s problemima. Njima je najveći problem korov, a trenutno se još bore s invazijom puževa na kineskom kupusu. Što se tiče vremenskih neprilika, do sada nisu imali većih problema. Češnjak je cijelo vrijeme u zemlji, ali mu ne odgovora kiša i to pogotovo u vrijeme kada se treba vaditi iz zemlje. Kada je u pitanju grah, jako sunce i sparine mogu ga uništiti. "Na vremenske uvjete čovjek ne može utjecati i to je veliki problem, ali dobra organizacija i planiranje unaprijed može uvelike pomoći“, ističe Snježana.

Osim svježeg, proizvode i češnjak u prahu te u granulama 

Proizvode drže u skladištu, pogotovo češnjak kojemu treba neko vrijeme nakon vađenja da se osuši. "Trenutno nemamo potpisane ugovore niti s jednim dobavljačem već svoje proizvode prodajemo na kućnom pragu, a naši kupci su naša najbolja reklama. Moram napomenuti da osim svježeg češnjaka, proizvodimo i češnjak u prahu te u granulama“, kaže nositeljica OPG-a.

Slijedi moderniziranje gospodarstva

"Korisnici smo poticaja koji su nam dosta od pomoći, ali tu je još uvijek veliki dio vlastitih ulaganja za razvoj OPG-a. Prošle godine prijavila sam se na potporu tipa operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva, koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odobrenih od LAG-ova, unutar podmjere 19.2. Mjeru sam prošla, te će nam ti novci pomoći da moderniziramo naše gospodarstvo novim strojevima i opremom. I u budućnosti planiramo prijave na natječaje EU fondova za koje smatramo da su od velike koristi i važnosti za razvitak poljoprivrednog gospodarstva“, ističe Snježana Guzi.

Sadni materijal ne kupuju, već svoje proizvode ostavljaju za svaku novu sadnju, a gnojiva i ostala neophodna sredstva kupuju u lokalnim poljocentrima. Ne izvoze u druge države i za sada im to nije prioritet. Zanimljivost je da uskoro kreću u nove izazove te im je u planu baviti se i kozarstvom.

Ponosna na svoju obitelj

"Još bih samo htjela istaknuti da se sve može kada čovjek ima malo volje i spreman je uložiti trud da nešto pokrene. Naravno, tu je i faktor sreće, ali upornim radom zaista se sve može. Uz mene i mog supruga, koji mi je najveća podrška, izuzetno sam ponosna na svoje kćerke, koje uz sve svoje školske i radne obveze uvijek nađu vremena da nam pomognu“, pohvaljuje Snježana članove obitelji i za kraj dodaje: "Također bih se ovim putem željela zahvaliti cijelom timu nekadašnje Savjetodavne službe Varaždin, a najviše gospođi Mari Bogović bez koje moje ideje ne bi bile ostvarene. Iz tog razloga joj se iskreno ovim putem zahvaljujem na svim savjetima i pomoći koju mi je pružila da se naše gospodarstvo razvija.“


Fotoprilog


Tagovi

OPG Snježana Guzi Snježana Guzi Uzgoj češnjaka Uzgoj graha Uzgoj koza


Autorica

Blanka Kufner

Blanka je završila Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I soja se skida za koji dan...