Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Snježana Guzi
  • 12.07.2019. 07:30
  • Varaždinska, Trnovec

Snježana Guzi: Naravno, bitan je i faktor sreće, ali upornim radom se zaista sve može

Sve se može kada čovjek ima malo volje i spreman je uložiti trud da nešto pokrene. Naravno, tu je i faktor sreće, ali upornim radom zaista se sve može, kaže Snježana Guzi ponosna vlasnica OPG-a na kojemu se proizvodi češnjak grah i kineski kupus, a uskoro će stići i koze.

Foto: arhiva OPG-a Snježana Guzi
  • 959
  • 100
  • 0

OPG Snježana Guzi, nalazi se nedaleko grada Varaždina, u selu Trnovec. Gospodarstvo posluje od 2017. godine, a nositeljica i jedina članica je Snježana Guzi. "U svim obvezama OPG-a sudjeluje cijela obitelj koju čine moj suprug i dvije kćerke. Nemamo nikog dodatno zaposlenog s obzirom da smo relativno mlado gospodarstvo te uz dobru organizaciju i dogovor sve poslove još uvijek uspijevamo sami odraditi“, kaže nam gospođa Snježana.

Ljubav prema prirodi je presudila

Kako navode, na proizvodnju su se odlučili prvenstveno iz ljubavi prema poljoprivredi i prirodi, ali i zbog polja koje imaju pa bi bila šteta da stoje neobrađena. "Prije osnutka OPG-a imali smo neke ideje što i kako te smo konačno odlučili pokušati. Oduvijek smo u poljoprivredi, ali to nije bilo ništa ozbiljno i na veliko. Od otvaranja OPG-a pa do danas obrađujemo 5 ha zemlje, od čega je dio u našem vlasništvu, a dio u najmu“, govore i dodaju da trenutno nude češnjak, grah te od ove godine kineski kupus.

Kao i u svakom poslu, tako i u ovome, čovjek se susreće s problemima. Njima je najveći problem korov, a trenutno se još bore s invazijom puževa na kineskom kupusu. Što se tiče vremenskih neprilika, do sada nisu imali većih problema. Češnjak je cijelo vrijeme u zemlji, ali mu ne odgovora kiša i to pogotovo u vrijeme kada se treba vaditi iz zemlje. Kada je u pitanju grah, jako sunce i sparine mogu ga uništiti. "Na vremenske uvjete čovjek ne može utjecati i to je veliki problem, ali dobra organizacija i planiranje unaprijed može uvelike pomoći“, ističe Snježana.

Osim svježeg, proizvode i češnjak u prahu te u granulama 

Proizvode drže u skladištu, pogotovo češnjak kojemu treba neko vrijeme nakon vađenja da se osuši. "Trenutno nemamo potpisane ugovore niti s jednim dobavljačem već svoje proizvode prodajemo na kućnom pragu, a naši kupci su naša najbolja reklama. Moram napomenuti da osim svježeg češnjaka, proizvodimo i češnjak u prahu te u granulama“, kaže nositeljica OPG-a.

Slijedi moderniziranje gospodarstva

"Korisnici smo poticaja koji su nam dosta od pomoći, ali tu je još uvijek veliki dio vlastitih ulaganja za razvoj OPG-a. Prošle godine prijavila sam se na potporu tipa operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva, koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odobrenih od LAG-ova, unutar podmjere 19.2. Mjeru sam prošla, te će nam ti novci pomoći da moderniziramo naše gospodarstvo novim strojevima i opremom. I u budućnosti planiramo prijave na natječaje EU fondova za koje smatramo da su od velike koristi i važnosti za razvitak poljoprivrednog gospodarstva“, ističe Snježana Guzi.

Sadni materijal ne kupuju, već svoje proizvode ostavljaju za svaku novu sadnju, a gnojiva i ostala neophodna sredstva kupuju u lokalnim poljocentrima. Ne izvoze u druge države i za sada im to nije prioritet. Zanimljivost je da uskoro kreću u nove izazove te im je u planu baviti se i kozarstvom.

Ponosna na svoju obitelj

"Još bih samo htjela istaknuti da se sve može kada čovjek ima malo volje i spreman je uložiti trud da nešto pokrene. Naravno, tu je i faktor sreće, ali upornim radom zaista se sve može. Uz mene i mog supruga, koji mi je najveća podrška, izuzetno sam ponosna na svoje kćerke, koje uz sve svoje školske i radne obveze uvijek nađu vremena da nam pomognu“, pohvaljuje Snježana članove obitelji i za kraj dodaje: "Također bih se ovim putem željela zahvaliti cijelom timu nekadašnje Savjetodavne službe Varaždin, a najviše gospođi Mari Bogović bez koje moje ideje ne bi bile ostvarene. Iz tog razloga joj se iskreno ovim putem zahvaljujem na svim savjetima i pomoći koju mi je pružila da se naše gospodarstvo razvija.“


Fotoprilog


Tagovi

OPG Snježana Guzi Snježana Guzi Uzgoj češnjaka Uzgoj graha Uzgoj koza


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."