Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj repe
  • 10.04.2020. 18:00

Sjetva repe: Vratimo starinsko, a zdravo povrće u vrtove i smočnice

Repa je nekada bila izuzetno važna namirnica u Europi jer se zbog svoje nutritivne vrijednosti koristila u prehrani tijekom zime. Danas je njezina konzumacija vrlo rijetka što je prava šteta jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.

Foto: Depostiphotos/olgashash
  • 2.314
  • 370
  • 0

Repa (Brassica rapa var. rapa) je dvogodišnja zeljasta biljka koja tijekom prve godine razvija zadebljali korijen radi kojeg se i uzgaja te lisnu rozetu, a u drugoj godini cvjeta i stvara sjeme. Pripada porodici kupusnjača poput cvjetače, brokule, kupusa, kelja i sl.

Nekada je bila izuzetno važna namirnica u Europi jer se zbog svoje nutritivne vrijednosti koristila u prehrani tijekom zime. Danas je njezina konzumacija vrlo rijetka što je prava šteta jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima. Smatra se da 200 g repe u svakodnevnoj prehrani nadupunjuje dnevne potrebe za vitaminima poput C, A, B1, B2, B3, i B9, a treba naglasiti i da je izuzetno niske kalorijske vrijednosti.

Voli pjeskovita i neutralna tla

Na istom mjestu se može sijati tek nakon tri do četiri godine. Loš predusjev su joj kupusnjače, a dobar krumpir, krastavac i rajčica. Dobri susjedi su joj grašak, grah, neven, špinat i zelena salata.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Najbolja su laka i pjeskovita tla, bogata humusom te neutralne ili blago kisele pH reakcije. Na kiselim tlima biljka je podložnija razvoju bolesti i skraćuje joj se vrijeme čuvanja u skladištu pa tu treba bit oprezan. Može se sijati u proljeće i ljeto, a za kiseljenje se obično sije krajem ljeta.

Prije sjetve tlo se treba pognojiti i plitko obraditi zbog očuvanja vlage. Repa nikako ne podnosi direktnu gnojidbu stajnjakom jer tada formira šupalj korijen. Sije se na na gredicama visine 10 do 15 cm. Razmak u redu bi trebao biti 5 cm, a između redova 40 cm. No, može se sijati i na manji razmak od 20 cm, ali se tada povećava onaj u redu.

Dubina sjetve je od 1,5 do 2 cm, a repa će pri optimalnoj temperaturi od 18°C niknuti za otprilike četiri dana. Mlada biljka može izdržati i kratkotrajni mraz kada su temperature do -3°C, a starije su nešto otpornije i mogu izdržati i -5°C.

Važno redovno zalijevanje

Repu treba redovno zalijevati kako korijen ne bi postao grub i gorak. Nikako ne podnosi manjak vode, ali ni njeno zadržavanje jer se zbog visoke vlage stvaraju uvjeti za razvoj bolesti. Dobro je dodati i 100 g pepela po m2 jer to povoljno djeluje na njen rast.

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Uz međurednu obradu, nasad treba povremeno i prorijediti na barem 15 cm kako bi se korijen mogao bolje razvijati. Za bolji prinos preporučuje se i navodnjavanje kišenjem pogotovo u sprnju i kolovozu kada su veće suše.

Najukusnija promjera 10-ak cm

Nakon 5 do 6 tjedana repa je spremna za vađenje, a najbolje je kada promjer korijena bude oko 10-ak cm i tada je najukusniji. Iako se može vaditi i sitniji. Za jesensku i zimsku potrošnju vadi se u rujnu i listopadu.

Kupusni buhači – male napasti uzrokuju velike štete

Repu kao i ostale kupusnjače najčešće napadaju buhači. Šteta se očutije u vidu malih sitnih rupica na listovima koji nakon njihovog pohoda izgledaju poput sita. Iako su ovi štetnici maleni, u stanju su u roku od par dana uništiti čitav usjev, pogotovo tijekom toplih i sunčanih dana. Osim njih, u proljeće se često javljaju i lisne uši.

Kiseljenje kao način čuvanja

Repa se može konzumirati svježa ili ukiseljena. Svježa se prije konzumacije treba oguliti, narezati i kuhati. Skuhana se zatim priprema kao salata, prilog, a može se kuhati i kao varivo ili juha.

Kiseljenje repe po starinskom receptu

Za zimsku potrošnju obično se kiseli, i to poput kupusa. Treba ju dobro oprati, oguliti i krupno naribati na trenicu. U teglicu se slaže naribana i to sloj po sloj. Prilikom slaganja svaki sloj treba posoliti i pritisnuti i tako sve do vrha. Na kraju ju treba nečim pritisnuti i hermetički zatvoriti. Potreban period za kiseljenje je 2 do 3 tjedna i tada je spremna za konzumaciju.


Tagovi

Uzgoj repe Repa u vrtu Zimnica Sjetva repe Povrće Kisela repa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]