• Uzgoj repe
  • 10.04.2020. 18:00

Sjetva repe: Vratimo starinsko, a zdravo povrće u vrtove i smočnice

Repa je nekada bila izuzetno važna namirnica u Europi jer se zbog svoje nutritivne vrijednosti koristila u prehrani tijekom zime. Danas je njezina konzumacija vrlo rijetka što je prava šteta jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.

Foto: Depostiphotos/olgashash
  • 882
  • 367
  • 0

Repa (Brassica rapa var. rapa) je dvogodišnja zeljasta biljka koja tijekom prve godine razvija zadebljali korijen radi kojeg se i uzgaja te lisnu rozetu, a u drugoj godini cvjeta i stvara sjeme. Pripada porodici kupusnjača poput cvjetače, brokule, kupusa, kelja i sl.

Nekada je bila izuzetno važna namirnica u Europi jer se zbog svoje nutritivne vrijednosti koristila u prehrani tijekom zime. Danas je njezina konzumacija vrlo rijetka što je prava šteta jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima. Smatra se da 200 g repe u svakodnevnoj prehrani nadupunjuje dnevne potrebe za vitaminima poput C, A, B1, B2, B3, i B9, a treba naglasiti i da je izuzetno niske kalorijske vrijednosti.

Voli pjeskovita i neutralna tla

Na istom mjestu se može sijati tek nakon tri do četiri godine. Loš predusjev su joj kupusnjače, a dobar krumpir, krastavac i rajčica. Dobri susjedi su joj grašak, grah, neven, špinat i zelena salata.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Najbolja su laka i pjeskovita tla, bogata humusom te neutralne ili blago kisele pH reakcije. Na kiselim tlima biljka je podložnija razvoju bolesti i skraćuje joj se vrijeme čuvanja u skladištu pa tu treba bit oprezan. Može se sijati u proljeće i ljeto, a za kiseljenje se obično sije krajem ljeta.

Prije sjetve tlo se treba pognojiti i plitko obraditi zbog očuvanja vlage. Repa nikako ne podnosi direktnu gnojidbu stajnjakom jer tada formira šupalj korijen. Sije se na na gredicama visine 10 do 15 cm. Razmak u redu bi trebao biti 5 cm, a između redova 40 cm. No, može se sijati i na manji razmak od 20 cm, ali se tada povećava onaj u redu.

Dubina sjetve je od 1,5 do 2 cm, a repa će pri optimalnoj temperaturi od 18°C niknuti za otprilike četiri dana. Mlada biljka može izdržati i kratkotrajni mraz kada su temperature do -3°C, a starije su nešto otpornije i mogu izdržati i -5°C.

Važno redovno zalijevanje

Repu treba redovno zalijevati kako korijen ne bi postao grub i gorak. Nikako ne podnosi manjak vode, ali ni njeno zadržavanje jer se zbog visoke vlage stvaraju uvjeti za razvoj bolesti. Dobro je dodati i 100 g pepela po m2 jer to povoljno djeluje na njen rast.

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Uz međurednu obradu, nasad treba povremeno i prorijediti na barem 15 cm kako bi se korijen mogao bolje razvijati. Za bolji prinos preporučuje se i navodnjavanje kišenjem pogotovo u sprnju i kolovozu kada su veće suše.

Najukusnija promjera 10-ak cm

Nakon 5 do 6 tjedana repa je spremna za vađenje, a najbolje je kada promjer korijena bude oko 10-ak cm i tada je najukusniji. Iako se može vaditi i sitniji. Za jesensku i zimsku potrošnju vadi se u rujnu i listopadu.

Kupusni buhači – male napasti uzrokuju velike štete

Repu kao i ostale kupusnjače najčešće napadaju buhači. Šteta se očutije u vidu malih sitnih rupica na listovima koji nakon njihovog pohoda izgledaju poput sita. Iako su ovi štetnici maleni, u stanju su u roku od par dana uništiti čitav usjev, pogotovo tijekom toplih i sunčanih dana. Osim njih, u proljeće se često javljaju i lisne uši.

Kiseljenje kao način čuvanja

Repa se može konzumirati svježa ili ukiseljena. Svježa se prije konzumacije treba oguliti, narezati i kuhati. Skuhana se zatim priprema kao salata, prilog, a može se kuhati i kao varivo ili juha.

Kiseljenje repe po starinskom receptu

Za zimsku potrošnju obično se kiseli, i to poput kupusa. Treba ju dobro oprati, oguliti i krupno naribati na trenicu. U teglicu se slaže naribana i to sloj po sloj. Prilikom slaganja svaki sloj treba posoliti i pritisnuti i tako sve do vrha. Na kraju ju treba nečim pritisnuti i hermetički zatvoriti. Potreban period za kiseljenje je 2 do 3 tjedna i tada je spremna za konzumaciju.


Tagovi

Uzgoj repe Repa u vrtu Zimnica Sjetva repe Povrće Kisela repa


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednik biti nije lako ali se trud isplati samo tako! #mojepovrće voli svatko i to me veseli... Pročitaj cijelu bilješku »