Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mrkve
  • 15.03.2023. 07:30

Sjetva mrkve u proljeće - kako do pravilno formiranog korijena?

Sjeme mrkve je sitno i zbog toga površinski sloj tla treba usitniti. Treba paziti i na tip tla, pH, sjenu i druge faktore bitne za uzgoj omiljene povrtnice

Foto: Depositphoto/Garsya
  • 17.372
  • 924
  • 0

Sjetva mrkve je najosjetljivija faza u proizvodnji ove povrtlarske kulture. Obavlja se od početka ožujka i sve do početka svibnja ovisno i klimatskim uvjetima. Na kontinentu se sije u ožujku. Osim proljetne sjetve, može se sijati kao postrni usjev i pod zimu.

Sjeme se polaže direktno u zemljište. Nema potrebe za uzgojem presadnica. Vrlo je osjetljiva na kidanje korijena i zbog toga se neće formirati pravilno.

Voli osunčana mjesta

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 5ºC, ali je bolje pričekati kada se zemlja ugrije na 10ºC. Toplina će omogućiti brže klijanje i nicanje. Mlade biljčice mogu izdržati i kratkotrajni mraz do -3ºC, ali će češće formirati cvjetnu stabljiku i sjeme.

Odgovaraju joj lagana, rahla, rastresita zemljišta s dobrim vodno-zračnim režimom. Idealna su ilovasta i ilovasto-pjeskovita, dok na glinovitom i zbijenom formira nepravilan i deformiran korijen. Optimalna pH reakcija treba biti od 6 do 7, blago kisela do neutralna. Odaberite osunčane gredice ili polja. Sjena nepovoljno djeluje na formiranje korijena.

Izbjegavajte glinena i zbijena tla (Foto: Depositphoto/amphoto)

Ispoštujte plodored. Mrkva se ne uzgaja na istoj gredici ili parceli gdje su bili pastrnjak, celer, peršin, kopar, a posebno ne podnosi uzastopni višegodišnji uzgoj. Najčešće se na istoj gredici nalaze mrkva i crveni luk, jer se međusobno štite od lukove, odnosno mrkvine muhe. Za uspjeh kombiniranog usjeva potrebno je nešto veći međuredni razmak. Sličan efekt će imati i sadnja nevena po obodu gredice.

Pripremite površinski sloj

Sjeme je sitno i traži dobro pripremljeno zemljište i fino usitnjen površinski sloj debljine od 5 do 7 cm. Izbjegavajte sjetvu tamo gdje je u jesen primijenjen stajnjak. To može doprinijeti pojavi deformiranog korijenja.

Izaberite miran i topao dan bez vjetra. Na pripremljenom zemljištu napravite plitke kanaliće u koje ćete položiti sjeme. Međuredni razmak se kreće od 20 do 35 cm, što je dovoljno da se redovi ne zasjenjuju i olakšava se okopavanje. Razmak sjemena u redu je od 1 do 2 cm. Nemojte pregusto sijati, a po pojavi prvih listova na biljkama obavlja se prorjeđivanje.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Kako bi sjeme što prije niklo, površinski sloj treba biti vlažan. Zbog toga se površina prekriva navlaženim papirom ili agrofolijama. Pokrov se skida čim se primijeti da je mrkva počela nicati.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Sjetva mrkve Proljetna sjetva mrkve Sjeme mrkve Kakvo zemljište Deformirana mrkva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]