Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj matovilca u vrtovima
  • 02.04.2017. 13:30

Sjetva matovilca, te divne zimske salate

Matovilac je biljka koju konzumiramo kao salatu. Jednostavna i nezahtjevna za uzgoj i voli hladnije vrijeme. Formira izuzetno hranjive rozete aromatičnog ukusa.

Foto: Pixabay/theri93
  • 14.971
  • 329
  • 0

Zima je prošla, a proljeće i prva mogućnost za sjetvu na otvorenom su već počeli. Za sjetvu mnogih kultura ne morate čekati da pretjerano zatopli, nego samo da se zemlja malo prosuši. Takav je i matovilac, koji klija na temperaturi tek iznad 0°C, a odlično podnosi niske temperature, odnosno temperature ispod 0°C.

Matovilac, matovilec, poljska salata, zimska salata, kako god da ga zovete, jednostavno obožavamo njegove aromatične zelene rozete u svojoj salati. Matovilac s pravom nosi naziv poljska salata, jer je nekad u prirodi, prije intenzivnije poljoprivredne proizvodnje bio jako raširen i brao se kao salata. Divlji, poljski matovilac, lat. Valerianella locusta, je jednogodišnja biljka, izuzetno hranjiva i bogata vitaminom C i dalje se može naći samonikla u prirodi, dok se danas više konzumiraju njegovi kultivari.

Nezahtjevna biljka

S obzirom da mu više godi hladnije vrijeme, ovo je biljka koju sijemo u jesen ili krajem ljeta i u rano proljeće. Ja ga sijem baš tako, u jesen i rano proljeće. Jesenas sam ga dosta posijala, tako da ga je s dolaskom mraza i snijega još bilo u vrtu i tako je ostao, a čim je snijeg okopnio, bio je spreman za branje. Prvi jaki minusi mu nisu naštetili, a onda je pao snijeg koji je bio dobra zaštita od minusa koji su obilježili ovaj siječanj.

Matovilac

Ne zauzima mnogo prostora, a moj savjet za vrtlare kao što sam ja je da ga sijete uz rubove gredica, ako vam je prostor bitan za druge kulture. Ali u jesen, kad se vrt većim dijelom oslobodi, onda ne morate toliko brinuti o tome, jer do iduće sezone će biti pojeden.

Matovilac nije zahtjevna biljka. Ja recimo ne koristim ništa od gnojiva prilikom sjetve, kao ni za prehranu i nisam primjetila da mu nedostaje, naprotiv. Napravim red rukom i posijem ga kao bilo koju salatu, s tim da se sjeme matovilca razlikuje od salata, dosta je slično rotkvici. Sijem ga već tri godine i gdje god i kako god sam ga posijala, urod je bio i više nego zadovoljavajući, tako da ne morate brinuti.

Za klijanje sjemena potrebno je oko 10 dana, a biljka dostiže svoju zrelost već nakon dva mjeseca. Ukoliko vam se učini da je počeo pregusto rasti, možete ga rasaditi. Ja ga ne rasađujem, samo poberem mlade biljke koje onda konzumiram i na taj ga način prorjeđujem i pravim prostor između biljaka. Matovilac možete brati čim se pojave prvi bočni listovi, dok je još sitniji.

Od jedne sjetve dvije berbe

Kada berete matovilac, ukoliko želite imati još jednu berbu, pazite da ga ne čupate iz korijena, nego izrežite nožem u donjem dijelu, kako bi se biljka ponovo mogla razviti iz izdanaka tako da od jedne sjetve imate dvije berbe matovilca.

Kraj je ožujka i početak travnja i imam ga još na gredicama i sad sam ga još zasijala, jer ga jako volim, a kad sam saznala koliko je bogat vitaminima i mineralima, volim ga još više. Pored njegove aromatičnosti, izvrstan je izvor vitamina A i C i bogat je željezom i kalijem, a sadrži i fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu i vitamine iz grupe B.

Navodi se da je idealan za smanjenje masnoća u krvi, odnosno da ubrzava sagorijevanje masti, pa ukoliko imate ovih problema, vrijeme je da i matovilac uvrstite u prehranu.

Foto: bigstockphoto.com, Anetlanda


Povezana biljna vrsta

Matovilac

Matovilac

Sinonim: repušac, matovilec, poljska salata, poljska loćika, matoviljak | Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Matovilac Zimska salata Sjetva


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.