Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 20.02.2023. 07:30

Sjetva krastavca ovisi o vremenu i mjestu sadnje

Istina, krenulo je vrijeme sjetve, ali ako ćete ga saditi na otvorenom, pričekajte travanj

Foto: Depositphoto/ tortoon
  • 1.855
  • 135
  • 0

Uzgoj presadnica krastavca nije toliko zahtjevan kao što je to slučaj s paprikom ili rajčicom. Proizvodnja se na našem području obavlja u dva termina, proljetni i ljetni.

Sve sorte i hibride možemo podijeliti u tri grupe. Staklenički salatari imaju dužinu plodova do 30 i više centimetara. Plodove od 10 do 15 cm imaju vrtni, odnosno krastavci za otvoreno polje, dok kod kornišona ne prelaze dužinu od 10 cm.

Naklijavanje skraćuje rasadnički period

Najčešće se u proljeće uzgaja iz rasada. U veljači i ožujku sije se za uzgoj u grijanim i negrijanim plastenicima, a u travnju za sadnju na otvorenom. Kada prođe opasnost od mraza i zemlja se zagrije, krajem travnja i početkom svibnja, sije se direktno na otvorenom. Ljetna proizvodnja zahtijeva navodnjavanje i kraći je vegetacijski period, odnosno period berbe.

Prije sjetve sjeme je potrebno dezinficirati. Potopite ga u otopinu kalij permanganata na 25 do 30 minuta. Poslije ga operite toplom vodom.

Za uzgoj na otvorenom sjetva se obavlja mjesec dana prije sadnje. To vremensko razdoblje se može skratiti naklijavanjem i podešavanjem optimalnih uvjeta. Naklijavanje obavljamo tako što na tanjur stavimo sloj papirnatog ubrusa, zatim sjemenke te prekrijemo slojem ubrusa. Sve dobro pošpricamo vodom i stavimo u plastičnu vrećicu.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Kada osiguramo temperaturu od 30ºC, klija za jedan do dva dana. Što je hladnije, to je potrebno duže vrijeme da proklija. Ako temperatura padne ispod 15ºC dolazi do propadanja sjemena.

U travnju se sije za sadnju na otvorenom (Foto: Depositphoto/simazoran)

Ima osjetljiv korijen

Za njegov rasad nije potrebno pikiranje i nije toliko osjetljiv. Manja je potrošnja sjemena i lakše se postiže željeni sklop biljaka na površini. Sadnja presadnica na otvorenom se obavlja do dva tjedna poslije sjetve, kada prođe opasnost od mraza. To će osigurati brz porast i plodonošenje. Berba je ranija za 10 do 15 dana. Vegetacijski period je duži, a prinos veći. Plodovi su kvalitetniji.

Minimalna temperatura na kojoj klija je 12ºC, dok je optimalna od 25 do 30ºC. U optimalnim uvjetima niče za četiri do osam dana. Prvi pravi list se pojavljuje pet dana nakon nicanja. Dnevna temperatura tijekom razvoja mladih biljaka se kreće od 20 do 22ºC.

Dubina sjetve je 1 do 2 cm, a može biti pojedinačna u zasebne posude, kontejnere ili u zajedničku posudu. Krastavac lošije podnosi presađivanje i zato se često sije u pojedinačne posude. Zbog korijena koji se odmah dobro razvija, ovo je bolja tehnika. Drugi način je da se više sjemenki posije u redove. Kada mlade biljčice razviju prvi pravi list, oprezno se presađuju u pojedinačne posude.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Tagovi

Krastavac Rasad krastavca Sjetva krastavca Staklenički salatar Sadnja krastavca Naklijavanje Presađivanje Presadnice krastavca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.