Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijenac češnjaka
  • 31.07.2020. 09:55
  • Istarska, Francini, Pazin

Sjajan posao Deana Pamića Nefata: ispleo vijenac češnjaka dug 8 metara i težak 50 kg!

Evo upleja jenu stvarno velu reštu, a bome i tešku, pohvalio se vrijedni poljoprivrednik.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
  • 384
  • 89
  • 0

Vijenac češnjaka dug osam metara i težak preko 50 kilograma, ispleo je Dean Pamić Nefat iz sela Francini pored Pazina! 

"Evo upleja jenu stvarno velu reštu, a bome i tešku. Ako bi neki pogodija koliko je glav u njoj zajno mu poklonin jenu rešticu od 3 kg najlipšega česna 10 kg kunpiri i 10 kg čebule. Ja san zbrojija na brzinu tako da more bit par glav više manje. Česna je u rešti sigurno više od 50 kg nisu slike jušto najbolje jer jako tešto mi ju je bilo držat", napisao je na svom facebook profilu ovaj vlasnik OPG-a koji se niz godina bavi uzgojem ove vrijedne povrtnice i pobrao pohvale za odličan posao. 

Sjajan posao obavio je Dean Pamić Nefat (Foto: Srecko Niketic/PIXSELL)

Inače, vijenac od češnjaka pravi je ukras svakog doma. Osim što izgleda atraktivno, luk ispleten u vijenac je praktično koristiti, samo odvojite glavicu kada vam treba. Pored toga, češnjak u vijencu će imati zraka pa neće biti podložan truljenju. 

Nakon što se izvadi iz zemlje, ostavi se prosušiti na otvorenom, u hladovini. Nikako ne na direktnom suncu. Kada se prosušio, glavice očistite od zemlje i gornjih ljusaka. No, nemojte guliti ljuske silom, samo ono što opadne u rukama. 

Kako isplesti češnjak u vijenac

Također odrežite i korjenčiće, ali ne preblizu glavici, tek toliko da izgledaju urednije. Kako bi lakše ispleli pletenicu, lišće možete potopiti u vodi, ali pazite da se ne smoče i lukovice. Ostavite ih u vodi 15 minuta do pola sata. I neka pletenje započne. 


Tagovi

Vijenac od češnjaka Dean Pamić Nefat Vijenac Uzgoj češnjaka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]