Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijenac od češnjaka
  • 09.07.2019. 16:30

Kako isplesti češnjak u vijenac

Vijenac od češnjaka je vrlo atraktivan, ali i praktičan. Lako ga je isplesti.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 6.512
  • 380
  • 0

Vijenac od češnjaka pravi je ukras svakog doma. Osim što izgleda atraktivno, luk ispleten u vijenac je praktično koristiti, samo odvojite glavicu kada vam treba. Pored toga, češnjak u vijencu će imati zraka pa neće biti podložan truljenju

Češnjak se može vaditi već sada, no u mojoj obitelji vadio se uvijek oko svete Ane, 26. srpnja. 

Prvo prosušiti i očistiti

Nakon što se izvadi iz zemlje, ostavi se prosušiti na otvorenom, u hladovini. Nikako ne na direktnom suncu. 

Kada se prosušio, glavice očistite od zemlje i gornjih ljusaka. No, nemojte guliti ljuske silom, samo ono što opadne u rukama. 

Također odrežite i korjenčiće, ali ne preblizu glavici, tek toliko da izgledaju urednije. 

Kako bi lakše ispleli pletenicu, lišće možete potopiti u vodi, ali pazite da se ne smoče i lukovice. Ostavite ih u vodi 15 minuta do pola sata. 

Neka pletenje započne

Za početak pletenja izaberite tri najveće glavice koje imaju najduže lišće. Položite ih na ravnu površinu, jednu do druge. Listovi druge dvije glavice trebaju biti ispresijecani jedan preko drugoga kako bi se formirao "X" iznad središnje glavice. Da bi čvršće stajale dok pletete, možete lišće učvrstiti špagicom

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

Počnite dodavati druge glavice. Četvrtu postavite preko postojećeg snopića tako da se podudara sa središnjom glavicom. I nju učvrstite špagicom. Iduću glavicu postavite ispod desne te počnite plesti kao običnu pletenicu, desni snopić preko središnjeg, nakon toga ispod središnje glavice dodajte još jednu koju ćete uplesti skupa s lijevim snopićem. Kod svakog idućeg prebacivanja snopića, dodajte jednu lukovicu. 

Nakon što ste potrošili sve glavice (ovisno o tome koliko velike pletenice želite), ispletite lišće u pletenici do kraja, zavežite i objesite na prozračno i sjenovito mjesto, bez direktnog utjecaja sunca. 

Zeleno lišće ostavite da se prosuši

Ako ćete češnjak izvaditi dok mu je lišće još zeleno, vežite ga u snopiće i pričekajte da se osuši, što može trajati dva tjedna do mjesec dana. Ako ga nećete plesti u pletenicu, nemojte uklanjati lišće sve dok se samo ne osuši i dok glavice ne dobiju još koji sloj ljusaka. Naime, glavice dobivaju još energije od zelene mase i tako će se bolje i duže čuvati. 

Proizvođači češnjaka bi svakako trebali svoj luk isplesti u vijence težine jednog kilograma jer će ga kupci radije kupiti. Također, pletenje češnjaka se može kombinirati sa začinskim biljem (grančice žalfije, lavande, lovora) što će vijenac učiniti još atraktivnijim. Osim pletenice, možete praviti i buketiće u kombinaciji sa suhim cvijećem ili male vjenčiće u obliku cvjetića i sl. 

Jedan od načina pletenja možete pogledati u videu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Vijenac Češnjak Kako Pletenje češnjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/