Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erysiphe pisi
  • 17.02.2018. 16:30

Simptomi i suzbijanje pepelnice graška

Simptomi pepelnice graška se manifestiraju tako što svi nadzemni dijelovi graška bivaju prekriveni bjeličastom prevlakom, koju čine micelije i konidije.

  • 1.567
  • 30
  • 0

Gljivica Erysiphe parazitira mnoge biljne vrste, zbog čega je vrlo rasprostranjena. Kada je riječ o vrtnim leguminozama, od nje najčešće pati grašak. Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Siniše Nedeljkovića često se događa da grašak toliko bude zahvaćen pepelnicom da njegovo lišće bude potpuno prekriveno pepeljastom prevlakom, zbog čega nastaje prijevremeno sušenje biljaka.

 

Nadzemni dijelovi prekriveni bijelom prevlakom


Simptomi pepelnice graška manifestira se tako što svi nadzemni dijelovi graška bivaju prekriveni bjeličastom prevlakom, koju čine micelije i konidije. Gljivica Erysiphe se razvija epifitno, prvenstveno na lišću, koje se prijevremeno suši. Sušenje lišća nepovoljno utječe na razvoj mahuna i formiranje zrna. Mahune se ili ne obrazuju ili slabo razvijaju, dok zrno ostaje sitno i šturo.

Gljivice se intenzivnije razmnožavaju pri većoj vlažnosti zraka

 

Erysiphe se razmnožava prvenstveno konidijama, koje se rasijavaju vjetrom i ostvaruju zaraze direktnim probijanjem kutikule. Za njihovo klijanje nije neophodna ni kap vode, ali se one intenzivnije formiraju pri povećanoj vlažnosti zraka. Parazit prezimljava micelijom na domaćinima, koja u proljeće reproduciraju masu konidija.

Kako suzbiti pepelnicu graška?

Diplomirani inženjer poljoprivrede Siniša Nedeljković kaže da je zaštita graška od uzročnika pepelnice relativno izvodljiva, zato što tog parazita uspješno možemo suzbiti agrotehničkim mjerama (sjetvom deklariranog sjemena, uzgojem otpornih sorti, plodoredom, ranijom sjetvom graška i uništavanjem korova), kao i kemijskim mjerama, odnosno primjenom kemijskih preparata na bazi a.m. sumpor, kresoksim-metil, piraklostrobin + boskalid.

Foto: Pixabay/tiffanykay


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Pepelnica graška Povrće Povrćarstvo Erysiphe pisi Simptomi Agroklub Suzbijanje Bolesti bilja Liječenje Zaštita bilja Mahunarke Leguminoze


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]