Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 24.04.2015. 10:30

Sezona u kojoj mahunarke pobjeđuju korov!

Najsnažniji herbicid do sada brani vašu soju, lucernu, grah i grašak od najšireg spektra korova!

  • 2.538
  • 100
  • 0

Želite istovremeno suzbiti jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove u soji, lucerni, grahu ili grašku? Na tržištu se pojavio do sada najsnažniji preparat protiv korova u leguminozama, širokog spektra djelovanja koji istovremeno ima odličnu selektivnost prema uzgajanim kulturama - kontaktno-sistemični herbicid Corum®. Njegovo djelovanje u soji, grahu i grašku postaje još bolje kada ga se kombinira s okvašivačem Dash® HC.

Detaljnije informacije o proizvodu Corum® na stranicama proizvođača

Corum® se apsorbira putem lista i/ili korijena i kod osjetljivih korovnih vrsta djelomično se premješta u točke rasta, što uzrokuje zastoj u rastu, žućenje lišća, nekroze i na kraju odumiranje jedan do dva tjedna nakon primjene. Preporučena količina za primjenu je 1,25 do 1,9l/ha (ovisno o kulturi). Dolazi u obliku koncentrata za otopinu i dostupan je u 1l pakiranju.

Ako se sredstvo primjenjuje u propisanim količinama i na propisani način, ono nije fitotoksično za kulture u kojima je odobrena primjena.

Primjena u soji

Corum® se u soji primjenjuje ili jednokratno, nakon ranog nicanja, kada je usjev dostigao stadij razvoja prve troliske i kada su širokolisni korovi u ranim razvojnim stadijima, ili dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 0,95l/ha + 0,95l/ha nakon nicanja. Važno je zapamtiti da sredstvo ne primjenjujete nakon stadija bočnih izdanaka te da je u soji upotreba sredstva Corum® obavezna u kombinaciji s okvašivačem Dash® HC. Karenca za soju je 60 dana.

Pravila primjene u soji

  1. Ne dopustiti korovima da prerastu 2 do 3 cm visine. Mnogo je važnije pratiti korov nego soji brojiti troliske.
  2. Korovi koji su najopasniji za soju su pepeljuga, ambrozija i štir. Najvažnije je pratiti njihov rast. Ostali korovi, kao što su gorušica, čičak ili tatula, mogu se suzbiti i ako malo "pobjegnu" s rastom.
  3. Herbicid koji treba rabiti zove se Corum®. Ovo je do sada najjači herbicid za zaštitu soje od korova.
  4. Soja dugo raste i treba joj vremena da zaklopi redove, stoga je treba prskati dva puta s po pola doze. Corum® dakle treba prskati dva puta i to ovako: prvi put s pola doze (0,9 litara po hektaru Corum® i obavezno dodati 0,5 litara okvašivača Dash® HC) kada nikne oko 20% korova i kada pepeljuga, ambrozija ili štir budu visine 2 do 3 cm. Drugi put nakon dva do tri tjedna, kada nikne novi val ovih korova, opet s pola doze - 0,9 litara Corum®-a i 0,5 litara okvašivača Dash® HC.
  5. Paziti na temperaturu. Kao i za sve ostale biljke, i za soju vrijedi pravilo - nikada ne prskati kada temperature prelaze 26°C ili pak kada temperatura padne ispod 12 °C. Kada je takvo vrijeme, soja je pod stresom i ako je još poprskamo kemikalijom, sigurno ćemo je oštetiti.
  6. Prije prskanja savjetujte se s agronomom tvrtke BASF.

Primjena u grahu i grašku

U grahu i grašku Corum® se također primjenjuje ili jednokratno ili dvokratno. Jednokratno u količini 1,25l/ha nakon ranog nicanja, kada su usjevi razvili prva dva do tri prava lista i kada su širokolisni korovi u ranim razvojnim stadijima ili dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 0,625l/ha + 0,625l/ha nakon nicanja. Prvi puta tretirati kada grašak razvije jedan cijeli list, a grah dva cijela lista. Drugi puta sredstvo se primjenjuje u razmaku od sedam do 10 dana. Važno je zapamtiti da sredstvo u grahu i grašku ne primjenjujete nakon stadija formiranja bočnih izdanaka. Karenca je 35 dana.

Kod primjene u grašku i soji, u slučajevima jake zakorovljenosti i kada su korovi u graničnom razvojnom stadiju za osjetljivost na sredstvo Corum®, koristiti sredstvo Dash® HC u količini od 0,5 litara na 100 litara smjese. U slučaju jake zakorovljenosti, uskolisnim korovima preporučuje se naknadna primjena Focus® Ultra.

Primjena u lucerni

I u ovoj kulturi, Corum® se može primijeniti ili jednokratno ili dvokratno. Jednokratno u količini 1,25l/ha nakon nicanja, kada je usjev dostigao visinu 5 do 6 cm i kada su širokolisni korovi u ranim razvojnim stadijima ili dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 0,625l/ha + 0,625l/ha nakon nicanja. Prvi puta tretirati kada je lucerna visine 4 do 5 cm, a drugi puta u razmaku sedam do 10 dana. Iznimno kod primjene u lucerni ne dodavati okvašivač Dash® HC .

Za sve informacije o proizvodima, programima zaštite različitih kultura, novostima u svijetu zaštite bilja, kontaktirajte BASF Agro tim na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezane biljne vrste

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Leća

Leća

Sinonim: - | Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Tagovi

BASF Zaštita povrća Zaštita graha Zaštita lucerne Corum herbicid Dash okvašivač Zaštita soje Zaštita graška Uskolisni korovi Širokolisni korovi Nicanje korova Suzbijanje korova Grašak Leća


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]