Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 21.04.2015. 15:00
  • Karlovačka

Savjeti proizvođačima kupusnjača

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 99
  • 4
  • 0

Nakon presađivanja presadnica kupusnjača, može se provesti zaštita od korova.

Jednogodišnje i višegodišnje korove suzbijaju:

  • FOCUS ULTRA EC (cikloksidim), doza primjene:1-1,5 litara po hektaru, jednogodišnje trave kada je korov u fazi od tri do pet listova, pa do punog razvoja korova ili 3-4 litre po hektaru kod višegodišnje trave, kada je korov visok 20-30 cm ili pred cvatnju korova. Karenca je 28 dana u kupusu i cvjetači.
  • FUSILADE FORTE EC (fluazifop-p-butil), doza primjene - 0,8-1,0 litre po hektaru za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova u kupusu u stadiju kada korovi imaju 2-4 lista zatim 1,3-1,5 litara po hektaru kod suzbijanja divljeg sirka (Sorghum halepense) u stadiju 15-20 cm visine, u količini od 1,5-2 litara po hektaru za suzbijanje pirike (Agropyron repens) u stadiju 10 - 20 cm visine, 2 litre po hektaru za suzbijanje zubače (Cynodon dactylon) kada je korov visine 10 do 15 cm. Primjenjuje se uz utrošak škropiva od 200 - 400 litara po hektaru, ne preporuča se miješanje s herbicidima, jer se može javiti antagonizam i smanjenje učinka na višegodišnje trave. Karenca je 49 dana.
  • TOMIGAN 250 EC (fluroksipir) suzbija jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove u kupusu primjenjuje se u stadiju razvoja kupusa od pojave 5 pravih listova kada je voštana prevlaka na listovima potpuno formirana korovi su najosjetljiviji u stadiju razvoja od 2-4 lista. Dozvoljeno je maksimalno jedno tretiranje u sezoni doza primjene 0,4-0,8 litara po hektaru.
  • BUTISAN S (metazaklor) dozvoljen je za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u bijelom i crvenom kupusu. Primjenjuje se u dozi od dvije litre po hektaru na lakšim do srednje teškim tlima i 2,5 litre po hektaru na srednje teškim i teškim tlima.
Tretiranje obavljajte 8 do 10 dana nakon presađivanja kupusa na dobro pripremljeno tlo na kojem su mehanički uništeni postojeći korovi

Herbicide koristite prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: [email protected]


Povezana biljna vrsta

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kupusnjače Focus ultra EC Cikloksidim Fusilade forte EC Fluazifop-p-butil Tomigan 250 EC Fluroksipir Butisan S Metazaklor Pirika Divlji sirak Zubača Škropivo Bijeli i crveni kupus Cvjetača


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.