Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenik
  • 14.02.2016. 18:00

Samoodrživa kuća unutar staklenika za hladne zime!

Skandinavske zime poznate su kao duge i hladne. Stoga je jedan švedski par odlučio pobijediti hladnoću i od svoje kuće napraviti - staklenik.

  • 2.296
  • 224
  • 0

Prosječna temperatura u siječnju u glavnom gradu Švedske, Stockholmu je 2.8 °C. Grijanje zimi je dosta skupo, a proizvodnja vlastitog povrća gotovo nemoguća. Rješenje problema pronašli su Charles Sacilotto i Marie Grammer prije 10 godina kada su cijelu kuću preobrazili tako da postoji kao mali održivi sustav unutar staklenika - a sve pokreće upravo sunčeva energija.

Staklenik je napravljen od 4-milimetarskog neprobojnog stakla, a nesvakidašnji dizajn koštao ih je oko 80 tisuća eura. Bio je to dugotrajan, ali uspješan proces. Staklenik se grije na suncu tijekom dana i održava toplinu cijele kuće i u večernjim satima. Ova ekološki svjesna obitelj radi postala je tako samodostatna. Prikupljaju kišnicu za potrebe kućanstva, kao i za zalijevanje svojih biljaka. Koriste kuhinjski otpad kako bi stvorili kompost za svoj vrt, tako da se otpad reciklira natrag u njihov mali ekosustav.

Unutar staklenika rastu rajčice, smokve, krastavci, začinsko bilje, grožđe i druge biljke koje inače ne bi bile u stanju preživjeti skandinavske zime. U nastavku pogledajte video o ovoj obitelji i njihovom domu.


Tagovi

Staklenik Marie Grammer Charles Sacilotto Švedska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."