Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u svibnju
  • 05.05.2022. 07:30

Sadnja presadnica i sjetva povrća u svibnju

Zemlja je topla i dovoljno vlažna i sade se mnoge toploljubive kulture, a ovo je i mjesec sadnje presadnica povrća na otvorenom

Foto: Depositphotos/cobalt-70
  • 1.832
  • 168
  • 1

Svibanj je mjesec u kome konačno možemo odahnuti. Pred nama su dani sa stabilnijim vremenskim prilikama, opasnost od mraza je sve manja, a biljke intenzivno rastu i razvijaju se.

Zemlja je topla, dovoljno vlažna, a temperatura zraka u prosjeku ne pada ispod 10ºC. Idealni su uvjeti za sjetvu toploljubivih kultura direktno u zemlju. Također, sada na otvorenom sadimo presadnice raznog bilja.

Grah, mahune, tikvice, tikve, krastavci, bamija su samo neke od kultura koje imaju idealne uvjete za nicanje i rast.

Idealno vrijeme za sjetvu

Zemlja je dovoljno vlažna i topla za sjetvu graha i mahuna. Na tržištu je veliki izbor sorti različite dužine vegetacije. Njihovom kombinacijom i sukcesivnom sjetvom svakih 10 do 15 dana možemo mahune brati do kasne jeseni.

Pravi je termin i za krastavce, dinje, lubenice, kikiriki, tikvice i tikve na otvorenom. Ako ste propustili kraj travnja za sjetvu ovih povrtnica ili ako nisu nikle, sada je optimalan termin. Zbog povoljnih uvjeta niču već nakon šest do 12 dana. Ako sjemenke namočite u vodi tijekom noći, klijanje i nicanje će biti još brže. Ne sijte ih pregusto ili ćete poslije morati obaviti prorjeđivanje mladih biljčica.

Ova je tikvica već izniknula (Foto: R. Vojnović)

Mrkvu, peršin, celer i pastrnjak također možemo posijati. Potrebno je obratiti pažnju da ne dođe do isušivanja površinskog sloja zemljišta. Mrkva, peršin i celer često neće nići, jer se sa zemljom isušuje aktivirana klica.

Siju se i kasne kupusnjače koje ćemo saditi u lipnju, razno cvijeće, ukrasne, ljekovite i začinske biljke.

Sadnja presadnica

Svibanj je mjesec sadnje presadnica paprike, ljute paprike, patlidžana, rajčice, krastavca i drugih povrtnica na otvorenom. Sadnja na stalno mjesto je izuzetan stres za mlade biljke. Na nama je da ga što više smanjimo. Prije nego ih iznesemo, potrebno ij je kaliti, odnosno priviknuti na vanjske uvjete. Naglo iznošenje dovelo bi do pojave ožegotina, čak i do propadanja nepripremljenih biljaka.

Kada krenuti s kaljenjem presadnica i navikavanjem na uvjete otvorenog polja?

Prilikom sadnje dolazi do oštećenja korijena mladih biljaka koje vadimo iz sjetvenih posuda. Zbog toga trebamo imati presadnice sa što razvijenijim korijenom, zdrave, snažne, ali ne smiju biti stare (prerasle) ili mlade. U oba slučaja imat ćemo probleme. Star rasad se bolje ukorijeni, ali je njegovo napredovanje slabije, kao i rodni potencijal. Premlad se sporije ukorjenjuje, na njemu dolazi do pojave ožegotina, nije otporan na bolesti i štetnike.

Jedan dio uzgajivača prakticira mlade sadnice rajčice, posebno cherry, direktno pikirati na stalno mjesto. Tako dobivaju biljke koje razvijaju snažan korijen, jer ih ne presađuju dva puta. Ostvaruju financijsku uštedu jer nema troškova za pikiranje u posudice. Ovakve biljke nešto kasnije stupaju u rod. Na otvorenom polju prvo sadimo rajčicu. Ona je otpornija od paprike i patlidžana.

Rajčica se prva sadi (Foto: Depositphotos/york010)

Večer prije presadnice je potrebno zaliti kako bi iz posude izvukli grumen supstrata uz minimalno oštećenje korijena.

Najbolje je sadnju obaviti neposredno pred kišu, kada je vrijeme tmurno i oblačno. Kada je dan sunčan i suh, bolje je sve radove obaviti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Izbjegavajte sadnju po vjetrovitom vremenu, posebno ako je riječ o vjetru koji isušuje. Biljke će stradati zbog povećanog isparavanja.


Tagovi

Sadnja presadnica Sjetva povrća Sadnja povrća Svibanj Radovi u svibnju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]