Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 12.03.2022. 18:00

Sadnja krumpira obavlja se u zagrijano zemljište

Prema narodnom vjerovanju, krumpir se sadi kada maslačak procvjeta, kada završi cvjetanje trešnje, odnosno kada su listovi breze veličine novčića

Foto: Naila Čaušević
  • 27.746
  • 1.785
  • 0

Proljeće je vrijeme kada sadimo krumpir. Kako bi osigurali dobar urod ne treba žuriti i gomolje stavljati u u hladnu i vlažnu zemlju. Prema narodnom vjerovanju, on se sadi kada maslačak procvjeta, kada završi cvjetanje trešnje, odnosno kada su listovi breze veličine novčića.

Ne treba obavljati sadnju ako je temperatura zemljišta ispod 10ºC. Temperatura zraka se treba kretati između 15 i 20ºC. Ne treba ni zakasniti sa sadnjom, jer gomolji ne podnose vrućinu. Pri 28ºC one prestaju s rastom i razvojem. Treba napomenuti da je krumpir kultura visokih nadmorskih visina.

Ipak, oprez jer su iznikle biljke osjetljive na niske temperature. Ako se dogodi da niknu, a nastupi kasni mraz, dolazi do "spaljivanja" nadzemne mase. Kada se dogodi da je nikao, a najavljen je mraz, dobro je usjev prekriti agrofolijom na manjim površinama kako bi se zaštitio od smrzavanja. Sve dok je u zemlji, krumpiru kratkotrajni mraz neće napraviti štetu.

Zahtjevi sadnje

Za sadnju se biraju osunčani tereni, bez depresija u kojima bi se zadržavala voda. Zemljište treba biti rahlo, dobro drenirano, bogato organskim tvarima. Za sadnju nisu pogodna teška, hladna, glinasta zemljišta.

Sadnja u toplu zemlju

Na isto mjesto ga možemo saditi poslije tri ili četiri godine. Uzastopno uzgajanje dovodi do jednostranog iscrpljivanja hraniva, a istovremeno dolazi do nagomilavanja štetnika i uzročnika bolesti. Dobri predusjevi su: kukuruz, mahunarke, bijeli luk, tikvenjače, žitarice. Gorušica je najbolja kao zeleno gnojivo za ovu kulturu. Svi srodnici su loši predusjevi (rajčica, patlidžan i druge vrste).

Razmak sadnje i krupnoća gomolja

Dubina sadnje je do 20 cm. Ako je manja, gomolj je bliže površini, izloženiji djelovanju mraza, isušivanju, ima manji pristup hranjivim tvarima i vlazi, slabiji je rast. Jake kiše mogu isprati tanak površinski sloj zemlje i izložiti ih djelovanju Sunca. Međuredni razmak je od 60 do 80 cm, a razmak u redu od 25 do 40 cm. Veličina razmaka zavisi od sorte ili hibrida, krupnoće gomolja, kvaliteti tla i prinosa. Što su krupniji, to je razmak veći.

Kako primijeniti pepeo kod sadnje krumpira?

Prilikom sadnje klice trebaju biti okrenute prema gore. Gomolji trebaju biti ujednačene krupnoće, između 40 i 70g. Najlakše je reći da trebaju imati promjer do 4cm. Suviše krupni se sijeku dezinficiranim nožem. Na svakom dijelu moramo ostaviti dvije do tri klice ili okca. Najbolje bi bilo da poslije sječenja ostavimo dva do tri dana da se prosuši rez ili da ga pospemo pepelom. Tako će se formirati sloj koji neće ispuštati miris i privlačiti insekte, a uzročnici bolesti neće imati ulazna vrata kako bi ostvarili infekcije.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Sadnja krumpira Proljetna sadnja Gomolji Sadnja gomolja Uzgoj krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]