Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik rovac
  • 01.06.2019. 09:00

Rovac - namamite ga u klopke, otjerajte usoljenom ribom...

Rovci znaju napraviti prilične štete, posebno u ovo doba godine. Donosimo nekoliko mjera u borbi sa štetotnicima koji su u stanju razrovati cijeli vrt.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 5.063
  • 318
  • 0

Dobro nakvašena tla uslijed padalina dovode i do većeg broja rovaca koji lakše kopaju tunele u vrtu i prave štetu na korijenju, ali i pupoljcima mladih biljaka. Znaju biti velika napast i napraviti ogromnu štetu jer osim što se hrane korijenjem i mladim biljkama, pravljenjem rovova pod zemljom, onemogućavaju razvoj biljaka. 

Štetu prave ličinke i odrasli kukci koji su najaktivniji u proljeće, u toplijim krajevima već krajem ožujka. Njihova seksualna zrelost događa se krajem svibnja ili lipnja kada ženka gradi gnijezdo na dubini do 15 cm i polaže čak 700 jaja. Piljenje ličinki počinje od kraja lipnja, da bi mladi rovci u kolovozu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao ličinka ili odrasli kukac u zemlji. I onda sve ispočetka. Osim ako im ne stanete na kraj. 

Kada govorimo o mehaničkim mjerama, najčešće se koriste lovne posude. U zemlju ukopajte posudu s glatkim stijenkama, napunite, a preko nje postavite uske daske u obliku zvijezde koje se trebaju križati iznad posude. Rovci će upasti u posudu tijekom noći i ujutro ih se jednostavno riješite. Ova će mjera biti učinkovitija ako na dno posude stavite svježu koru krumpira. Redovito stavljajte svježu koru. 

Tijekom vrućih dana rovci traže hladovinu pa im u sjeni napravite klopku. Koristite lim ili širu dasku ispod koje će se skupiti. Kada ih pronađete, pospite ih otopinom od četiri jušne žlice deterdženta u 10 litara vode. 

Na prostoru gdje još nisu posađene biljke, pratite kanale koje prave rovci da biste došli do njihovog gnijezda. U njega sipajte vodu, a zatim malo ulja. Tada će rovac izaći na površinu pa ćete ga moći uhvatiti. 

Oko gredica zasadite što više repelentne biljke koje će vaš vrt štititi ne samo od rovaca nego i drugih štetnika. U ovom slučaju neizostavni su neven, kadifica, krizanteme, češnjak, korijandar. 

Rovac ne podnosi ni usoljenu ribu pa kada otkrijete tunele, u njih ugurajte komad usoljene ribe. 

Kao ni krtica, rovac ne voli vibracije pa na mjestima gdje ste uočili rovove, zabodite štap na kojega ste postavili plastičnu bocu, zarezanu sa strane koja će se vrtjeti na vjetru i stvarati vibracije u zemlji. Slično ćete postići i s praznim limenkama. Štapove zabodite do dubine od 60 cm. 

I, nikako ne zaboravite ptice koje su prirodni neprijatelji rovaca pa ih kućicama, hranilicama i pojilicama privucite u svoj vrt. Neprijatelji su im i krtice, ježevi i mačke pa ako se odlučite za ove lovce, izbjegavajte kemijska sredstva koja bi im mogla naštetiti. 

U slučaju da ih imate u većoj mjeri, nemojte prestati s borbom ni na kraju sezone. 

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

U jesen se rovac sklanja na toplija mjesta kako bi prezimio. Ovu osobinu rovca da za zimovanje bira gnojivo, kompost i slična mjesta možemo iskoristiti za njegovo suzbijanje. 


Tagovi

Štetnik rovac Suzbijanje rovca Rovac Uloviti rovca Otjerati rovca Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.