Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jucifer
  • 13.02.2019. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Rokeri vole ljuto: Jura Geci ljubav prema ljutom pretvorio u "Jucifera"

Jura Geci, gitarist Soul Fingersa, svirajući na jugu Sjedinjenih Američkih Država, oduševio se ljutim umacima. Svoju ljubav prema ljutom s vremenom je pretvorio u dobru poslovnu priliku. Otvorio je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i započeo proizvodnju svog - Jucifera.

Foto: arhiva Jure Geci
  • 1.369
  • 282
  • 0

Jura Geci, gitarist Soul Fingersa, svirajući na jugu Sjedinjenih Američkih Država, oduševio se ljutim umacima. Svoju ljubav prema ljutom s vremenom je pretvorio u dobru poslovnu priliku. Otvorio je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i započeo proizvodnju svog - Jucifera.

"Još kao klinac naprosto sam obožavao ljutu hranu, no ponuda je kod nas bila slaba i svodila se tek na ljute feferone i kasnije tabasco. Kada sam 2009. godine prvi puta otišao u Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniji sam naprosto poludio za njihovim ljutim umacima koji su se nudili na svakom koraku. Sve što sam zaradio svirajući, potrošio sam na umake, pa sam u Varaždin donio punu torbu najrazličitijih bočica s ljutim umacima. No, prije 2009. godine nisu mi baš bili dostupni ni recepti niti tutorijali kako napraviti takve umake kod kuće. A onda se pojavio You Tube, na kojem je bilo sve više videa iz kojih sam učio o potrebnim sastojcima, receptima, kombinacijama miješanja i kuhanju. Odvažio sam se i doma skuhao svoj prvi umak. U to je vrijeme to bila igra i razonoda, to me kuhanje opuštalo.

Prve čili paprike zasijao iza obiteljske kuće 

Ponekad je rezultat bio katastrofalan, no katkada bi mi uspjelo spraviti prilično dobar umak, koji sam dijelio prijateljima. Budući da su me k'o klinca zvali - Juc, svoj sam umak nazvao Jucifer, jer to ime asocira na nešto vraški ljuto. Frendovima se moj Jucifer jako dopao, kao i dečkima s kojima sam svirao. Rokeri i muzičari vole ljuto i žestoko. No, kada sam ponovo otišao u Ameriku, ovoga puta u Texsas i Tennessee, manijakalno sam počeo zapisivati recepte, zanimao sam se kako spravljaju barbecue i hot sauce. U Novom Meksiku sam kupovao i sjemenke, pa sam se kući vratio s punom torbom umaka, sjemenja i najrazličitijih recepata", priča sjajni glazbenik, profesor, a sad i ponosni OPG-ovac. 

Važno mi je da svi sastojci budu iz ekološke proizvodnje i vrhunske kvalitete. Ova priča ide polako i tako treba ostati. Samo tako će Jucifer jednoga dana, nadam se, postati prepoznatljivi svjetski brend ljutih umaka.

Mogao je, kaže, eksperimentirati, iskušavati nove kombinacije. "Sjemenje koje sam donio zainteresiralo je i moju mamu, koja je inženjer agronomije, pa smo na našem gruntu, iza kuće u Varaždinu i na Banjščini, gdje su se roditelji rekreativno bavili uzgojem povrća, posijali prve čili paprike. Dio sjemena sam počeo razmjenjivati s drugima, sve me je to sve više zaokupljalo. No, kada su se za moje umake zainteresirali i restorani, shvatio sam da bi moja ljubav prema ljutim umacima mogla prerasti u nešto veće", istaknuo je ovaj varaždinski roker, koji je krajem prošle godine s ocem Marijanom, registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kako bi konačno započeo komercijalizirati svoje - Jucifere.

I naši se rokeri pale na ljuto

"Rokeri se pale na ljuto. Billy Gibbons, pjevač ZZ Topa, proizvodi vlastite ljute umake, a i naši rock i drugi glazbenici ih obožavaju. Kada sam svirao u bendu SuperOperater, Alen Marin se baš oduševio okusima Jucifera. Moje soseve vole i dečki iz Soul Fingersa, TBF-a. Spicy Food je furka u Americi, svira se rock i blues i jede hrana začinjena ljutim umacima. Sve me to ponukalo da ozbiljnije krenem u posao. Nabavio sam primjerene bočice, prijatelj Antonio Mohenski je dizajnirao prve etikete za Jucifer, svoje sam umake počeo nuditi na društvenim mrežama, za njih su se sve više počele zanimati i male trgovine organskih lokalnih proizvoda" rekao je Jura Geci, koji na svom OPG-u na Banjščini te na Dragoslavec Bregu u Međimurskoj županiji, ove godine planira uzgojiti oko 2 tisuće sadnica raznih ljutih paprika.

Za svoje ljute, zelene i crvene umake uzgaja dvadesetak sorti, primjerice, zelene paprike - jalapeno, zatim, serrano, vrstu meksičkih čili paprika, i cayenne, ljute čili paprike, te habanerose i ostale posebno ljute vrste čili paprika.

Ljuti umak ne smije nadjačati okus hrane

"Već je habanero brutalno ljut, no uzgajam i neke još žešće, iako sam ne preferiram takve, posebno ljute paprike. Umak ne smije nadjačati okus hrane koju začinimo, nego joj treba dati poseban gastronomski doživljaj. Zato je jako važno koja ćemo jela začiniti kojim umakom. Moj zeleni habanero Jucifer odlično se slaže s ribom, Classic red je idealan za pizze i za marinade, onaj s voćnom aromom, u koji stavljam mango, ananas, jabuke ili kruške,  ide uz morske plodove, rižu i jela od povrća, a dimljeni uz pečenja. Ljuti umaci izvrsno se slažu s gulašima, grahom, gustim juhama, pečenjima", preporučio je ovaj uzgajivač ljutih paprika, koji je prošle godine započeo proizvoditi i afrički umak, sa začinima koje mu je prijatelj Stanislav Modrić donio iz Malija i Maroka.

Jura Geci na svom OPG-u ove godine planira proširiti proizvodnju, te se posebno posvetiti razvoju brenda - Jucifer.     

"Prioritet mi je kupnja većeg plastenika, jer čili za ljutinu treba čim višu i kontinuiranu temperaturu, a planiram nabaviti i novi kotao za kuhanje te veće frižidere za čuvanje umaka. Cilj mi nije odjednom spraviti veću količinu umaka, već promtno odgovoriti na narudžbe i kupcima nuditi potpuno svježe umake. Važno mi je da svi sastojci budu iz ekološke proizvodnje i vrhunske kvalitete. Ova priča ide polako i tako treba ostati. Samo tako će Jucifer jednoga dana, nadam se, postati prepoznatljivi svjetski brend ljutih umaka", naglasio je Jura Geci, koji svoje umake ove godine planira plasirati i na irsko, njemačko i austrijsko tržište.


Fotoprilog


Tagovi

Jura Geci Jucifer Čili paprika Ljuto Ljuti umaci


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.