Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berač rajčice
  • 06.07.2018. 16:30

Robot berač rajčice štedi 50% troškova radne snage i prikuplja korisne informacije

MetoMotion je izraelski start-up koji radi na višenamjenskom robotskom sustavu za obavljanje radno intenzivnih zadataka u plasteniku

Foto: YouTube/MetoMotion
  • 667
  • 39
  • 0

S obzirom da se troškovi rada trenutno kreću od 30% do čak 50% ukupnih troškova plasteničke proizvodnje, u ovom je trenutku važno pitanje smanjenja količine te vrste pomoći, tim više što radne snage globalno nedostaje. Mnoge tvrtke rade na automatiziranim rješenjima, koristeći robote u preuzimanju poslova.  Jedan od novih igrača na terenu je MetoMotion. Trenutno traže hi-tech uzgajivače koji su voljni testirati svoj sustav.

Ne žele za 318 kuna na sat brati jagode? Ima tko hoće i za manje - roboti!

MetoMotion je izraelski start-up koji radi na višenamjenskom robotskom sustavu za obavljanje radno intenzivnih zadataka u stakleniku. "Na taj način želimo smanjiti ograničenja i visoke troškove povezane s ljudskim radom u proizvodnji povrća u stakleniku", objašnjava izvršni direktor Adi Nir, dok prikazuje sustav GRoW (Greenhouse Robotic Worker), navodi Horti Daily

Ne samo da bere, nego i informira o usjevu 

Prvi cilj tvrtke je kreiranje robota za berbu rajčice. "Više od 35% hi-tech stakleničkih površina globalno je ispunjeno rajčicom, što predstavlja potencijal od 16.000 robota i tržište vrijedno više od milijardu dolara", nastavlja Adi.

3D sustav otkriva zrelo povrće i izračunava njegovu lokaciju. Ovaj sustav će maknuti prepreke i neće naštetiti biljci i pldoovima.  "S GROW-om smo pokušali riješiti složeni problem na pametan, jednostavan i učinkovit način, a sustav je dizajniran za jednostavne operacije i integraciju u postojeću infrastrukturu i praksu plastenika."

Hoće li poljoprivredi budućnosti trebati poljoprivrednik?

Tijekom berbe u plasteniku, sustav će generirati podatke o plodovima. Na taj način može informirati proizvođača o stresu na biljkama, prognozirati prinos i pomoći u izradi radnih planova. "Automatizirana izvješća poboljšavaju kontrolu nad usjevom i daje vrijedne informacije o raspodjeli prinosa. Na kraju, ne samo da će uštedjeti do 50% troškova za radnu snagu, nego i saznati više o svojem povrću. Očekujemo da će ROI za uzgajivače biti spreman za manje od dvije godine", kaže Nir. 

Prvi strojevi na tržištu iduće godine

Da bi postigla svoje ciljeve, kompanija trenutno prikuplja sredstva: 1,5 milijuna dolara. Uz to, milijun dolara dolazi iz državnih sredstava. "Želimo dovršiti istraživanja i razvoj te pokuse u staklenicima i na kraju dovršiti dizajn komercijalne varijante". U razvoju robota su im se pridružili uzgajivači koji posjeduju staklenike s visokom tehnologijom i spremni su im pomoći da isprobaju sustav.

Planovi kompanije su ambiciozni: nakon tržišta koje već koristi visoku tehnologije, ciljano tržište su im konvencionalni proizvođači. Planiraju sustav postaviti na različite radno intenzivne zadatke, kao što su obrezivanje, praćenje, oprašivanje i skidanje lišća, a na kraju će istraživati kako ga primijeniti i na drugom povrću. Trenutno se rade testovi na alfa polju, sljedeće godine planiraju beta piloti. Prve strojeve planiraju izbaciti iduće, 2019. godine. 

A kako izgleda kada rajčice bere robot, pogledajte u videu. 


Tagovi

Berač rajčice Robot berač MetoMotion


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.